Vodeni sportovi

Martin Strel ukrotio Amazonu

Maja Giljanović • nedjelja, 08.04.2007.

Nakon šest sati mukotrpnog probijanja kroz goleme valove u iznimno teškim vremenskim uvjetima (jak pljusak), slovenski je plivački maratonac Martin Strel preplivao posljednjih 27 kilometara ukupno 5268 dugačke Amazone...

66-dnevna je odiseja okončana četiri dana prije predviđenog roka, a hoće li biti uvrštena u Guinessovu knjigu rekorda bit će odlučeno šest do osam tjedana nakon što zaprime potrebnu dokumentaciju i procijene je li udovoljeno strogim kriterijima, izjavila je glasnogovornica. Očekuje se da će Strel dostaviti podatke do kolovoza mjeseca, a ukoliko sve prođe prema planu radilo bi se o četvrtom Slovenčevom postavljanju svjetskog rekorda. Do sada su, naime, pali Dunav (3004 km), Mississippi (3797 km) te Jangce (4003 km).

52-godišnjak je pothvat započeo 1. veljače u Peruu, prelazio je u prosjeku 80 kilometara dnevno, a cilj je ostvaren u Belemu (sjeverno od Rio de Janeira). Borut Strel, Martinov sin i koordinator projekta je potvrdio: "Uspio je. Svečanost dočeka bit će upriličena u nedjelju, ali je cilj već dostignut".

Plivač koji je karijeru maratonskog plivača otvorio preplivavanjem Krke (105 km) 1992. godine je u svom pothvatu prevladao bezbroj poteškoća; strašne oluje, virove, tzv. Pororoca valove (nalik tsunamiju) te susrete s krokodilima i piranama, ali i ljudski faktor - napad pirata. Prateći liječnički tim mu je zbog iscrpljenosti trbušnim virusom, vrtoglavice, visokog krvnog tlaka, proljeva, mučnina, infekcija te deliričnog stanja u koje je zbog sunčanice upao na samom kraju izričito zabranio nastavak, ali je Strel ustrajao te u grčevima i 12 kilograma lakši postigao uistinu nevjerojatan rezultat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!