Zimski sportovi

Dominacija Norveške u sprintu

Branimir Korać • četvrtak, 22.02.2007.

Finalnim utrkama klasičnog sprinta kod nordijaca i nordijki započelo je Svjetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama koje se održava u Sapporou. U obje konkurencije zlatne medalje su otišle u Norvešku...

Zlato u klasičnom sprintu na Svjetskom prvenstvu u Sapporou u konkurenciji nordijki uzela je Norvežanka Astrid Jacobsen. U foto finišu Jacobsen je uzela zlato ispred drugoplasirane Slovenke Petre Majdič i trećeplasirane Finkinje Virpi Kuitunen. Jacobsen i Kuitunen su dominirale u kvalifikacijama, a na postolje se popela i 11. iz kvalifikacija Slovenka Petra Majdič.

Najveće razočaranje je Ruskinja Natalia Matvejeva koja je bila uz Kuitunen prva favoritkinja za zlato, ali je zapela već u četvrtfinalu te je ostala bez borbe za odličja. Dobru formu nije uspjela potvrditi niti druga Ruskinja koja je tražila medalju, Evgenija Šapovalova koja je poput Matvejeve zapela u četvrtfinalu. U finalnoj utrci uz osvajačice medalja sudjelovale su i Šveđanke Anna Dahlberg i Lina Andersson te iznenađujuće Japanka Madoki Natsumi.

U konkurenciji nordijaca očekivano su dominirali Skandinavci. Zlato je uzeo vodeći u poretku sprintera u Svjetskom kupu Norvežanin Jens Arne Svartedal koji je i u Sapporu dokazao kako je vodeći sprinter svijeta. Uz njega na postolju su stajali i Šveđanin Mats Larsson koji ove godine nije imao previše uspjeha u Svjetskom kupu te Norvežanin Eldar Roenning.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Tor Arne Hetland nije uspio ući u samu završnicu, no to i nije tako veliko iznenađenje. Ovaj sjajni Norvežanin imao je uoči Sapporoa dosta problema s prehladom i bilo je upitno da li će uopće nastupiti. Očito da ipak nije bio sto posto spreman za napor ovog sprinta.

Finale, nordijke:
1. Astrid Jacobsen (Norveška)
2. Petra Majdič (Slovenija)
3. Virpi Kuitunen (Finska)
4. Anna Dahlberg (Švedska)
5. Madoka Natsumi (Japan)
6. Lina Andersson (Švedska)

Finale, nordijci:
1. Jens Arne Svartedal (Norveška)
2. Mats Larsson (Švedska)
3. Eldar Roenning (Norveška)
4. Björn Lind (Švedska)
5. Andrew Newell (SAD)
6. Emil Jönsson (Švedska)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!