Zimski sportovi

Raich slavljem povećao napetost

Goran Tomičić • subota, 03.03.2007.

Benjamin Raich pobijedio je u veleslalomu skijaša u Kranjskoj Gori i time dodatno povećao neizvjesnost u borbi za Veliki kristalni globus i Mali kristalni globus u veleslalomu. Na postolju su bili Bourque i Blardone...

Nakon lošeg početka sezone, Raich je u nastavku pokazao zašto je jedan od najboljih svjetskih skijaša, a nova potvrda stigla je i danas. Nakon uvjerljivog slavlja u prvoj vožnji, Raich je samo trebao održati prednost u drugoj utrci i to je napravio savršeno. Nakon gornjeg dijela imao je 41 stotinku prednosti, u sredini je povećao za još 12 stotinki, a do kraja rutinski sačuvao. Drugo mjesto osvojio je Bourque, koji je ponovio rezultat iz Hinterstodera. Kanađanin je prednost ispred Blardonea ostvario u gornjem dijelu, gdje je bio 17 stotinki brži, u sredini je stekao još dvije stotinke prednosti, a do kraja je malo opreznijom vožnjom bio samo dvije stotinke brži od talijanskog veleslalomaša.

Blardone je u gornjem dijelu agresivnim nastupom ostvario 61 stotinku prednosti, ali opreznom vožnjom u ostatku staze nije se moglo pobijediti Raicha. Četvrto mjesto podijelili su Svindal i Ligety, a time može biti zadovoljniji Amerikanac, koji je nakon prošlosezonskog slavlja u Yongpyongu, ostvario novi dobar veleslalomski rezultat. Svindal je dobro vozio, ali Raich je danas bio neuhvatljiv. Cuche, još jedan skijaš koji ima izglede za ukupnu pobjedu, osvojio je odlično šesto mjesto.

Vezane vijesti

Scheiber je devetim mjestom potvrdio da može skijati i tehničke discipline, a Matt je 11. mjestom ostvario svoj veleslalomski rezultat karijere. Miller je još jednom loše vozio i završio tek na 13. poziciji. Iznenađenja prve vožnje su dobro odvezla i drugu, Gufler je bio na 17. poziciji, a drugi Talijan Roberto osvojio je 25. mjesto. Svoje prve bodove u karijeri osvojio je Finac Sandell 27. mjestom. Uvjerljivo najbolje vrijeme imao je francuski veteran Frederic Covili, koji je bio čak sekundu i sedam stotinki brži od Raicha, ali prvu vožnju je loše odvozio te je osvojio tek 20. mjesto.

U borbi za Veliki kristalni globus očekuje nas još 8 zanimljivih utrka. Svindal je i dalje u vodstvu, ali Raich se približio na samo tri boda zaostatka, te je moguće da Norvežanin ostane bez ukupne pobjede nakon što je gotovo cijelu sezonu proveo na vrhu. Izglede ima i Cuche koji zaostaje 80 bodova, dok se zaostatak Millera popeo na 205 bodova, a to je nedostižno čak i u slučaju da se u završnici sezone vrati u svoju pravu formu.

Jednu utrku prije kraja sezone situacija u veleslalomu je na vrhuncu napetosti. Za razliku od ukupnog poretka, ovdje je Raich bolji od Svindala za tri boda, te će njih dvojica do zadnjih vrata finalne utrke u Lenzerheideu voditi veliku borbu za osvajanje Malog kristalnog globusa. Odlične izglede ima i trećeplasirani Blardone, ali Talijan samo u slučaju pobjede u finalnoj utrci sigurno osvaja Globus, dok u drugačijem raspletu ovisi o rezultatima Raicha i Svindala. Teoretske izglede ima i Palander, ali u to je teško vjerovati.

Sutra u Kranjskoj Gori skijaši voze slalom.

Kranjska Gora, veleslalom
1. Benjamin Raich (Aut) 2:19:03
2. Francois Bourque (Kan) 2:19:58
3. Massimiliano Blardone (Ita) 2:19:60
4. Aksel Lund Svindal (Nor) 2:19:65
4. Ted Ligety (SAD) 2:19:65
6. Didier Cuche (Švi) 2:19:95
7. Hannes Reichelt (Aut) 2:20:11
8. Christoph Gruber (Aut) 2:20:14
9. Mario Scheiber (Aut) 2:20:49
10.Joel Chenal (Fra) 2:20:63

Ukupni poredak Svjetskog kupa
1. Aksel Lund Svindal (Nor) 868
2. Benjamin Raich (Aut) 865
3. Didier Cuche (Švi) 788
4. Bode Miller (SAD) 663
5. Peter Fill (Ita) 601
6. Mario Matt (Aut) 564
7. Kalle Palander (Fin) 482
8. Jens Byggmark (Šve) 461
9. Marco Buechel (Lih) 457
10.Mario Scheiber (Aut) 441
...
31.Ivica Kostelić (Hrv) 246
...
126.Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 8

Poredak veleslaloma
1. Benjamin Raich (Aut) 319
2. Aksel Lund Svindal (Nor) 316
3. Massimiliano Blardone (Ita) 300
4. Kalle Palander (Fin) 259

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!