Nogomet

Sraz nesuđenih finalista, Budan u Portugalu

Filip Galić • četvrtak, 15.02.2007.

27. travanj 2006. godine, stadion Riverside. Uzvrat druge utakmice polufinala Kupa UEFA između Middlesbrougha i Steaue Bukurešt...

Rumunji su iz prvog ogleda donijeli obečavajućih, ali ipak nesigurnih 1:0. No nisu se došli braniti. Dica i Goian su u samo osam minuta doveli Steauu na prag finala, što bi bilo njihovo drugo u povijesti. Middlsebrough je u četvrtfinalu napravio mini-čudo preokrenuvši zaostatak od tri gola i malo tko je očekivao da će se čudo ponoviti. I u 89. Maccarone glavom osigurava finale iz snova za Engleze.

Da je Steaua prošla, susrela bi se sa kasnijim pobjednikom, španjolskom Sevillom. 'Sudbina' je ipak htjela ispraviti tu 'nepravdu' i sučelila Rumunje i Španjolce već u trećem kolu. Derbi dana i vrlo zahtjevni protivnici. Steaua se još uvijek prisjeća pobjeda protiv Barcelone u finalu Kupa prvaka i sjajan preokret protiv Valencije pred samo dvije sezone.

Drugi španjolski klub danas također gostuje. Cleta dolazi Spartaku iz Moskve koji se nakon dugo godina vratio na euro-scenu u Ligi Prvaka, osvojio treće mjesto. Celta se također vratila nakon što se dvije sezone borila za goli život. Iako se klubovi nikada nisu susreli, Spartak se susretao sa Španjolcima sedam puta, dobivajući tri i gubeći četiri. Celta je igrala samo jednom protiv Zenit St.Petersburga, davne 2000. u finalu Intertoto kupa, kada su prošli. Susret će vrlo vjerojatno biti tvrd kako zbog stadiona, tako i načina igre kakvu prezentiraju Rusi.

Jedini Hrvat koji će danas nastupati je Igor Budan koji se nada početnom sastavu protiv Brage, gdje protiv istoimenog kluba gostuje Parma. Bit će ovo i prvi test za iskusnog lisca Claudija Ranierija koji se nada da bi Parma mogla ponoviti ono što je napravila prije dvije sezone kada je sa rezervnom momčadi uspjela doći do polufinala, gdje je ispala od kasnijeg pobjednika, moskovskog CSKA.

Debi u europskom proljeću će imati i belgijski Zulte-Waregem, no protivnik je i više nego jak, riječ je o Newcastleu koji igra vrlo promjenjivo ove sezone, ali je u ovom srazu očiti favorit. Uostalom, Zulte-Waregem je došao do proljeća pobjedama u skupini protiv praške Sparte i bečke Austrije koje ove sezone igraju katastrofalno.

U posljednjoj utakmici, u Francuskoj, Lens dočekuje Panathinaikos, u drugom grčko-francuskom srazu u ova dva dana, nakon što je pomalo iznenađujuće PSG porazio AEK usred Atene 2:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!