Zimski sportovi

Svindal pokorio spustaški svijet

Tomislav Globan, Goran Tomičić • nedjelja, 11.02.2007.

Nakon jučerašnjih muka s maglom, vrijeme se danas napokon smilovalo spustašima. U izuzetno uzbudljivoj utrci, Norvežanin Aksel Lund Svindal ostvario je svoju prvu pobjedu na Svjetskim prvenstvima i drugu pobjedu u spustu u karijeri. Srebro i bronca završile su u rukama posve neočekivanih vlasnika...

Za razliku od ženske konkurencije kojom dominira jedna osoba, treća utrka Svjetskog prvenstva u muškoj konkurenciji iznjedrila je i trećeg čovjeka na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja. Svindal, trenutno vodeći skijaš Svjetskog kupa, izvrsnom, uravnoteženom i agresivnom vožnjom pokazao je spustašku klasu. Zanimljivo je kako je Svindalu ovo druga pobjeda u spustu, a prvu je ostvario prije godinu dana, baš na ovoj istoj stazi u Äreu.

Norvežanin je pobijedio sa 72 stotinke ispred senzacije iz Kanade - Jana Hudeca. Sa startnim brojem dva, Kanađanin koji se u Svjetskom kupu bori da uopće uđe među osvajače bodova, danas je odvozio utrku života i ostao vodeći sve do Svindalovog nastupa, a na kraju je osvojio srebro.

Kako se i u veteranskim godinama može skijati na vrhunskoj razini, dokazao je 38-godišnji Patrik Jaerbyn. Šveđanin je na "svom snijegu" u vjerojatno posljednjoj profesionalnoj utrci u životu osvojio brončanu medalju i to za "treptaj oka". Naime, četvrtoplasirani Erik Guay zaostao je za Jaerbynom tek dvije stotinke, petoplasirani Hoffmann tri, a šestoplasirani Cuche samo četiri stotinke.

Glavni favoriti, Bode Miller, Michael Walchhofer i Fritz Strobl potpuno su razočarali i ostali daleko od borbe za medalje. Sigurno će vrlo razočaran biti i Marco Buechel koji je nakon izvrsnih prolaznih vremena u gornjem dijelu staze, u središnjem dijelu napravio veliku pogrešku, izgubio ravnotežu i na kraju morao odustati.

Nastupila su i trojica naših predstavnika. Natko Zrnčić - Dim je osvojio 34. mjesto sa zaostatkom od tri sekunde i 19 stotinki, a Ivan Ratkić je na 45. poziciji zaostao pet sekundi i 78 stotinki. Tin Široki je bio 48., posljednji od skijaša koji su završili nastup, a zaostao je gotovo sedam sekundi.

Valja spomenuti da uvjeti na stazi ponovno nisu bili idealni. Magla koja se zadržavala na središnjem dijelu staze natjerala je organizatore na dvadesetminutnu odgodu starta, a vrijeme se nastavilo poigravati živcima skijaša i za vrijeme samog natjecanja.

Svjetsko prvenstvo, spust:
1. Aksel Lund Svindal (Nor) 1:44.68
2. Jan Hudec (Kan) 1:45.40
3. Patrik Jaerbyn (Šve) 1:45.65
4. Erik Guay (Kan) 1:45.67
5. Ambrosi Hoffmann (Švi) 1:45.68
6. Didier Cuche (Švi) 1:45.69
7. Bode Miller (SAD) 1:45.95
8. Mario Scheiber (Aut) 1:45.99
9. Manuel Osborne-Paradis (Kan) 1:46.11
10. Didier Defago (Švi) 1:46.12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!