Nogomet

Kraj za Barcu, Lyon opet razočarao

Tomislav Globan • utorak, 06.03.2007.

Iako je izgubio utakmicu na Anfieldu, Liverpool je posve zasluženo ispratio Barcelonu iz Lige prvaka i plasirao se među osam najboljih momčadi Starog kontinenta, a tamo će biti i Chelsea koji je na Stamford Bridgeu slavio protiv Porta. Ponovno je u potpunosti razočarao Lyon, glatko izgubivši od Rome i završivši natjecanje već u osmini finala, a do kraja puta stigla je i vodeća momčad Italije, milanski Inter...

Liverpool - Barcelona 0:1 (ukupno 2:2)
(Gudjohnsen 75')

Dogodilo se! Treću sezonu uzastopno, prvak Europe oprašta se već u osmini finala Lige prvaka! Liverpool je u 180-minutnom nadmudrivanju nadigrao i nadmudrio favoriziranog protivnika i hrabrom igrom posve se zasluženo plasirao u četvrtfinale ovog natjecanja.

Europski je prvak u prvih 45 minuta bio potpuno nadigran, bez ijedne prave prilike i opasnosti po Liverpoolovog vratara Reinu. S druge strane, samo je sreća i nespretnost engleskog napada sačuvala Barcelonu od katastrofe već nakon pola sata igre. U 11. minuti Riise s dvadesetak metara oštrim udarcem gađa gredu. 15 minuta potom vidjeli smo veliku opsadu pred Valdésovim golom, no Bellamy, Kuijt i Riise ne uspijevaju u razmaku od samo nekoliko sekunda svladati španjolskog vratara - s crte je spašavao Puyol. Konačno, u 32. minuti nakon katastrofalnog ispucavanja Valdésa, Sissoko s 40 metara gađa prazna vrata, ali lopta odsjeda na vanjskom dijelu grede.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U nastavak Barcelona kreće silovito, shvativši da više nemaju što čekati i već nakon sedam minuta Ronaldinho ulazi u kazneni prostor, oslobađa se čuvara, izbija sam pred Reinu, ali vratnica ostavlja brazilskog virtuoza frustriranim. Katalonci su pritiskali kroz cijelo poluvrijeme, no tek u 76. minuti, netom po ulasku u igru, Gudjohnsen uposlen od Deca zaobilazi istrčalog Reinu i vraća nadu Barceloni - 0:1.

Odmah potom Messi je imao priliku za 0:2, no puca nedovoljno dobro za Španjolca na vratima Engleza. Benítez tada radi velemajstorske taktičke izmjene u svojoj momčadi i umjesto očekivane potpune opsade Liverpoolovog gola, domaći su preko Gerrarda i Croucha mogli posve preokrenuti rezultat i drugi put u dva tjedna pobijediti Rijkaardov sastav. Ovako je ostalo 0:1, no poraz je to koji će se u gradu Beatlesa slaviti dugo, dugo u noć.

Lyon - Roma 0:2 (0:2)
(Totti 22', Mancini 44')

Kakav šok na Gerlandu! Momčad s najviše bodova iz prvog dijela natjecanja i pritajeni favorit za osvajanje ovogodišnje Lige prvaka napušta natjecanje već u prvom knock-out krugu! Lyon je doživio prvi poraz na domaćem terenu u Ligi prvaka od listopada 2002., a Roma kojoj je malo tko davao izglede, najveće je iznenađenje među osam najboljih klubova Europe.

Roma je od prve minute krenula po pogodak koji bi ih doveo u veliku prednost, obzirom da Lyon iz Rima kući nije donio niti jedan gostujući pogodak. I već u šestoj minuti trese se mreža domaćih, no gol De Rossija nije priznat zbog navodnog ranijeg Tottijeva prekršaja. Već 15 minuta poslije, spasa Lyonu nije bilo. Sjajno lijevu stranu probija Tonetto, ubacuje u sredinu, a Tottiju sa sedam metara glavom nije preostalo ništa drugo nego dovesti svoju momčad u vodstvo.

Francuzi su u trenucima nakon gola imali postotak lopte u nogama čak 72%, no pravih prilika za Houllierovu momčad jednostavno nije bilo. Dapače, samo minutu prije odmora Totti dugom loptom traži Mancinija u šesnaestercu domaćih, a Brazilac nevjerojatnom tehnikom i serijom lažnjaka "fintira" Reveillerea i zakucava loptu pod prečku Coupetovog gola za 0:2.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Francuskom su prvaku tada bila potrebna tri pogotka u 45 minuta, stoga ne čudi što Houllier od prve minute nastavka u igru ubacuje napadače Wiltorda i Benzemu. Međutim, ovo je bila večer Doniebera Alexandera Marangona ili skraćeno - Donija, brazilskog vratara Rome. Wiltord, Juninho i Källstrom bili su u velikim prilikama za vraćanje utakmice u uzbudljive vode, no Doni je čudesno sve ukrotio. Ostalo je 0:2, a Lyon je potvrdio da ga je ogromna bodovna zaliha u Le Championnatu posve uspavala jer igre koja ova ekipa pokazuje u 2007. nije ni blijeda kopija onog pravog, jesenskog Lyona.

Chelsea - Porto 2:1 (3:2)
(Robben 48', Ballack 79'; Quaresma 15')

Veliki je kamen pao sa srca Josea Mourinha. Gotovo nestvarna količina novca uložena u momčad Chelseaja po inerciji je postavila pred ovog portugalskog trenera imperativ osvajanja europskog naslova. Tresao se cijeli Stamford Bridge do posljednjih sekunda, samo je jedan gol dijelio Porto od velikog podviga, no ipak, čini se da je ovo godina engleskih momčadi.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Kao i u prvoj utakmici, prvi su poveli - Portugalci. Tek je 14 minuta bilo odigrano kada je jednostavnom i munjevitom kontrom u dva dodira prevarena cijela obrana Chelseaja, a Quaresma u situaciji jedan-na-jedan mirno matirao Čecha za 0:1. Rezultat je to kojim se otišlo na odmor, a Englezi u prvom ozbiljnijem napadu u nastavku vraćaju stvari na početak. S preko 20 metara, malo iskosa, tukao je Robben, a Heltonu ne preteška lopta neshvatljivo bježi iz naručja i ulazi u mrežu.

Porto je imao produžetke u rukama sve do 79. minute. Tada glavomet Drogbe i Ševčenka rezultira pronalaskom posve samog Ballacka na deset metara od gola, a Nijemac krasnim volejem dovodi engleskog prvaka do prvog vodstva u 180 minuta okršaja s Portom i postavlja konačni rezultat - 2:1, odnosno plasman u četvrtfinale Lige prvaka.

Valencia - Inter 0:0 (2:2)

Još jedan klub koji je uložio basnoslovne cifre u pojačanja za ovu sezonu je i milanski Inter. No, za razliku od Chelseaja, Talijani su u osmini finala naišli na znatno tvrđi orah. Vjerojatno nema gore i teže stvari u nogometu od ispadanja na gol u gostima bez izgubljene utakmice, no ovakvi slučajevi kao da su simptomatični za nerazzure.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Usprkos tomu što su mreže na Mestalli mirovale, bila je to kvalitetna utakmica. Izjednačenih i otvorenih sat vremena utakmice i veliki pritisak Intera u završnici najkraći je opis događanja u Valenciji. Domaći su prijetili ponajviše preko Ayale, Morettija i Morientesa, a Inter preko Dacourta i Stankovića.

Talijani su u 75. minuti bili na milimetar od vodstva. Figov slobodni udarac s desna dočekao je Materazzi, odlično je tukao glavom, no Marchena s gol crte spašava Valenciju. Posljednji sučev zvižduk označio je eksploziju oduševljenja prepune Mestalle, ali nažalost i ružne scene masovne tučnjave igrača na travnjaku. Sve su zakuhali Burdisso i Marchena, a razračunavanju su se priključili i treneri i osoblje klubova. Bez sumnje, ponovno će Uefina disciplinska komisija imati naporan tjedan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!