Ostali sportovi

NHL: Sjajan povratak Maria Lemieuxa

Tomislav Pacak • nedjelja, 31.12.2000.

Legenda svjetskog hokeja, Kanađanin Mario Lemieux, odigrao je svoju prvu utakmicu nakon više od tri godine protiv Toronto Maple Leafsa, a bolji povratak ni sam Lemieux ne bi uspio režirati. Nakon što je njegov sin vidio kako se spušta tatin dres s krova dvorane, nakon što je Mario doživio ovacije publike prilikom svakog izlaska ne led, utakmica je mogla početi pred rasprodanim gledalištem.

A bolji početak Super Mario nije mogao ni zamisliti. Nakon samo 30 sekundi, Lemieux se našao s pakom iza gola, te uspio namjestiti gol najboljem igraču svijeta Jaromiru Jagru, što je uzrokovalo pravu erupciju oduševljenja, ne samo u Pittsburghu, već u cijeloj Sjevernoj Americi, osim možda u Torontu.


Veličanstven povratak velikog Maria

I ostatak utakmice je prošao kao naljepši san za Maria i njegove obožavatelje, u drugoj trećini Lemieux je na asistenciju Jagra i sam zabio pogodak, nekoliko minuta kasnije je lijepim potezom iza leđa pripremio pogodak za Hrdinu. Svi Penguinsi su oduševljeni Marijevim povratkom, ne samo što su dobili sjajnog igrača, nego zato jer je on svakog igrača na ledu učinio za klasu boljim.

U subotu su Penguinsi gostovali u Ottawi, nastavio se sjajan povratak Lemieuxa. Gol u praznu mrežu na kraju utakmice, te tri asista, ponovno su sjajan učinak za neuništivog Kanađanina. Lemieux je jedini igrač u povijesti koji ima prosjek više od dva poena po susretu (2.04), stručnjaci su se bojali da bi si mogao spustiti taj prosjek. Kako je krenuo, Lemieux će ga samo povisiti, s 4 poena protiv Senatorsa dostigao je brojku od 1500 poena karijeri, to je uspjelo samo desetorici dosada.

Povratak Lemieuxa je čini se najvise razveselio Jagra, Čeh igra sjajno u zadnjih par utakmica, protiv Senatorsa je postigao svoj tisućiti poen u karijeri. Pingvini su uvjereni, a i dosta stručnjaka misli tako, da je Pittsburgh sa Lemieuxom i raspoloženim Jagrom najveći kandidat za osvajanje Istoka, i vaš novinar se s time slaže.

Naravno, bilo je i drugih utakmica u NHL, iako je pozornost privlačio jedan od najvećih povrataka u svijetu sporta svih vremena. Philadelphia Flyersi su doživjeli drugi poraz zaredom, ovaj put bolji je bio Washington koji je odigrao cijeli prosinac u velikoj formi. Capitalsi su naime 10-3-1-0 u ovom mjesecu, s čime su sada u playoffu, gdje se nisu mogli ni zamisliti prije mjesec i pol. Flyersi su tako prekinuli odličan niz od osam utakmica bez poraza s novim trenerom Billom Barberom, no svakako ostaju jedna od najjačih momčadi istoka.

Junak utakmice je bio Joe Sacco sa dva gola i asistom u zadnjoj trećini koju su Capitalsi dobili 4-0, time i utakmicu 6-3. Njemu su pripomagali Nikolishin (1+2) i Bondra (1+1), dok je Flyerse predvodio Fedotenko sa dva gola.

Na krilima Sergeia Berezina Toronto je slavio na Floridi, dok je kapetan Steve Pronger predvodio Blues protiv Kojota sa dva asista, kod Phoenixa najraspoloženiji vratar Sean Burke sa 43 obrane. Iako su s dva gola Savagea Canadiensi poveli 2-0, to nije smelo Oilerse da pobjede svoje rivale, u povratku su ih predvodili Weight i Vlahov sa po golom i asistom.

U najjačoj utakmici večeri (uz Pittsburgh), Canucksi su uspjeli doći do vrijedne pobjede protiv Sharksa. Dva gola Owena Nolana za San Jose nadmašila su tri gola Todda Bertuzzija, uz tri asista Auciona.

Rezultati: Pittsburgh at Ottawa 5-3, Buffalo at NY Islanders 2-0, Phildelphia at Washington 3-6, Boston at Tampa Bay 1-1, Toronto at Florida 4-1, Phoenix at St. Louis 1-2, Montreal at Edmonton 2-3, Vancouver at San Jose 6-3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!