Nogomet

Englezima teže, ali traže pobjedu

Zoran Zdelar • utorak, 10.04.2007.

Engleski predstavnici su u večerašnjim dvobojima Lige prvaka u gotovo jednakim pozicijama. Oba kluba, i Chelsea i Manchester United, love pobjedu od 1:0 ili s više golova uz jedinu razliku - United ima veliku prednost domaćeg terena na kojem standardno bilježi vrlo dobre rezultate. No, Roma je već pokazala da zna igrati odlično i na teškim gostovanjima...

Alex Ferguson već dugo nije bio ovako blizu ulasku među najbolja četiri europska kluba, a da bi to ostvario morat će nadoknaditi zaostatak stvoren u prvoj utakmici igranoj na Olimpicu. Mnogi će reći da Crvenim vragovima ne bi trebao biti prevelik problem svladati rezultatom 1:0 ili višim goste iz Rima, no posljednja gostujuća utakmica Luciana Spallettija poziva na maksimalan oprez. Prisjetite se da su u osmini finala na slavnom Gerlandu uništili snažan Lyon koji dugo nije na domaćem terenu poražen. Poraz se može dogoditi svakome, ali način na koji je Roma stigla do svog mjesta u četvrtfinalu Lige prvaka zaista je bio fascinantan. Mnogi su se pokušavali prisjetiti tko je posljednji puta u europskoj utakmici tako nadigrao Les Gonese.

Upravo zbog toga United će se morati prilično oprezno postaviti prema današnjem protivniku koji ih je na domaćem terenu nadigrao, a samo odlični Edwin Van der Sar ih je spasio teškog poraza nakon kojeg bi im ostalo iznimno malo nade u eventualni preokret u uzvratnoj utakmici. Ferguson je i sam priznao kako iznimno poštuje današnjeg protivnika, ali se ipak nada ponavljanju 1999. godine kada je njegov klub osvojio trostruku krunu - Premier ligu, Ligu prvaka i FA Kup. Time su tada postali najuspješniji engleski klub, jedini kojem je uspjelo osvojiti ta tri natjecanja u istoj natjecateljskoj sezoni.

Moglo bi se znači slično ponoviti i ove godine, ali ostaje im prva prepreka - Roma. "Sami smo sebi stvorili najveću prednost kad smo postignuli pogodak na gostovanju nakon kojeg nam je dovoljna i 1:0 pobjeda za prolaz dalje.", smatra Fergie, a taj prolaz će morati tražiti bez Paula Scholesa koji je suspendiran zbog žutih kartona, a obrana će biti na novim teškim mukama s obzirom na izostanak Nemanje Vidića, Garyja Nevillea i Mikaela Silvestra.

Old Trafford je u posljednju 31 euro-utakmicu samo jednom svjedočio porazu, ali otegotna im je okolnost što proteklog tjedna nisu slavili na gostovanju u Portsmouthu, što bi ih u konačnici moglo čak stajati i naslova prvaka u prvenstvu. Pod posebnim povećalom će također biti ponašanje navijača nakon rimskih sukoba. "Ne očekujem nikakve probleme, sigurnost na Old Traffordu je odlična. Ovdje nikad nisu gostujući navijači imali problema, pa vjerujem da će isto tako proći i pristaše Rome.", osvrnuo se Ferguson. Navodno u Manchester stiže 3.800 navijača Rome.

Naravno, i u Romi vjeruju da su sposobni obraniti prednost iz prve utakmice i izboriti se za svoje mjesto u polufinalu. "Najbolji način za pripremu utakmice života jest s pobjedom. Roma je spremna. Igrat ćemo na jednom od najvećih terena u Europi. United ga je takvim napravio kako bi se moglo što više igrati jedan na jedan. Imaju mnogo igrača s velikim individualnim kvalitetama čime poražavaju suparnika. No, takvih kvaliteta imamo i mi u svojim igračima i vjerujem kako ćemo gledati odličnu utakmicu.", kazao je Spalleti, koji je ovog vikenda pobijedio Cataniju s 2:0, ali je istovremeno i odmorio brojne igrače za današnji susret.

Vjerojatne postave

Manchester United: Edwin van der Sar; John O'Shea, Rio Ferdinand, Wes Brown, Gabriel Heinze; Cristiano Ronaldo, Michael Carrick, Darren Fletcher, Ryan Giggs; Wayne Rooney, Ole Gunnar Solskjaer.

Roma: Doni; Marco Cassetti, Cristian Chivu, Philippe Mexes, Christian Panucci; Daniele De Rossi, David Pizarro; Christian Wilhelmsson, Taddei, Mancini; Francesco Totti.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

U drugom današnjem dvoboju u nešto težoj poziciji se također nalazi engleski predstavnik. Londonski Chelsea odigrao je na svom Stamford Brigeu tek 1:1 s Valencijom iako su mnogi očekivali osiguravanje prolaza već nakon prve utakmice. Ipak, Španjolci se nisu htjeli predati te su uspjeli čak i povesti fantastičnim pogotkom, no Londonci su se spasili tako da će im na gostovanju biti također dovoljna minimalna pobjeda od 1:0 kao i Unitedu.

Valencia je također u subotnjoj prvenstvenoj utakmici čuvala svoje najvažnije igrače za večerašnji susret Lige prvaka, pa ih ni poraz protiv Athletic Bilbaa od 1:0 previše pogodio. U tom susretu ih je više pogodilo navodno pristrano suđenje u korist njihova protivnika. Ipak, mnogi smatraju da Sanchez Flores pokušava samo svojim izjavama od suđenja odvući pozornost i skinuti pritisak s igrača, baš kao što to nerijetko čini i Portugalac Jose Mourinho na drugoj strani. "Moramo igrati utakmice svaka tri dana i ne možemo se prema svim protivnima na jednak način suprotstavljati. Naši igrači morat će večeras pružiti svoj apsolutni maksimum.", rekao je trener Valencije.

Valencia se može pouzdati u i njihovu povijest dvoboja s engleskim klubovima u europskim natjecanjima koji traje posljednjih deset utakmica, a nitko ih nije uspio svladati. Bili su kobni za Leeds United, Liverpool i dva puta Arsenal.

No, teško je za povjerovati da će gosti iz Londona biti previše opterećeni poviješću nakon što iziđu na travnjak Mestalle. Odlaze igrače Chelseaja na ovu utakmicu na krilima pobjede koja ih je približila na samo tri boda zaostatka Unitedu, ali u tom susretu je Mourinho i odmorio neke od najbitnijih igrača. Chelsea ima imperativ loviti pobjedu na teškom gostovanju.

"Znam da bi nam i jedan postignuti pogodak mogao biti dovoljan za prolaz, ali mi ćemo unatoč tome i eventualnom vodstvu nastaviti napadati kako bismo stigli do što veće prednosti.", kazao je Jose, a zatim se osvrnuo na Didiera Drogbu. "Drogbu smatram više od samog napadača. On iako ne postigne pogodak učini mnogo za svoju ekipu, baš kao što je to bio slučaj u utakmici protiv Tottenhama. Način na koji se on bori za svoju momčad je briljantan. Radi se o igraču kojeg moram koristiti u svakoj utakmici.", smatra portugalski stručnjak u predvečerje bitne utakmice Lige prvaka.

Vjerojatne postave

Valencia: Santiago Canizares; Luis Miguel, Roberto Ayala, Emiliano Moretti, Asier del Horno; Miguel Ángel Angulo, Raúl Albiol, David Albelda, David Silva; Fernando Morientes, David Villa.

Chelsea: Petr Čech; Lassana Diarra, Ricardo Carvalho, John Terry, Ashley Cole; Michael Essien, John Obi Mikel, Michael Ballack, Frank Lampard; Didier Drogba, Andrij Ševchenko.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!