Nogomet

Rooney čekao zadnju minutu

Zoran Zdelar • utorak, 24.04.2007.

Sjajnu smo utakmicu imali priliku večeras gledati. Iako je bilo manje pogodaka negoli je to bio slučaj s utakmicom Manchestera i Rome na Old Traffordu, ukupan broj udaraca prema vratarima je impozantan. Gotovo 40 puta upućen je udarac prema golmanima, a postignuto je pet pogodaka. Realizacija možda nije sjajna, ali odličnih poteza i dramatičnih preokreta nije nedostajalo. U samom završetku susreta Wayne Rooney donio je pobjedu Unitedu...


Na Old Traffordu, naravno i večeras prepunome, nisu se još vjerojatno ni svi gledatelji smjestili, a već su se prolomili uzvici oduševljenja nakon izvedenog kornera i Ronaldova udarca glavom. Nije bilo vremena za provjeravanje odnosa snaga na terenu, već je Manchester United silovito od prve minute jurnuo prema gostujućem vrataru.

Izborili su ubrzo i izvođenje korner udarca, a zatim je loša reakcija Dide bacila u očaj navijače Rossonera. Giggs je izveo korner i nabacio loptu točno pred Milanova vrata, a najviši u skoku bio je Ronaldo koji pogađa Didu, pa se lopta od njegova ramena odbila i vinula u zrak. Vratar Milana bacio se unatrag pokušavajući padajuću loptu izbaciti iz svoje mreže, ali nije uspio.

Pogodak je izazvao dvojbe treba li ga pripisati Cristianu Ronaldu ili ipak ga voditi kao auto gol Dide, koji je rukom točno negdje na liniji loptu pogurnuo u svoju mrežu. Na kraju su se službene osobe ipak odlučile voditi pogodak kao Ronaldov.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Crveni vragovi nastavili su s pritiscima na vrata Dide, dok su Milanovi nogometaši tek pokoji put slabije zaprijetili, ali zato je to u 22. minuti sve nadoknadio večeras sjajni Kaka, no samo u prvom poluvremenu. Clarence Seedorf po sredini terena uposlio je Kaku, koji prolazi dva protivnička braniča i iskosa snažno puca pored Heinzea i pogađa suprotnu stranu gola, a Van der Sar je mogao samo pokušati zaustaviti loptu.

Ponovno su nešto ofenzivniji bili nogometaši Uniteda koji su tražili novo vodstvo, ali Milan je strpljivo čekao novu grešku domaće obrane koja je posljednjih tjedana iznimno pogođena ozljedama. Takav trenutak stigao je u 37. minuti kada su stotine milijuna televizijskih gledatelja ponovno mogli vidjeti sjajan potez Kake. Izvrtio je Unitedove braniče poput lutaka, a onda kad se našao sam pred najstarijim igračem na terenu, Van der Sarom, hladnokrvno je neometan ponovno zatresao mrežu.

Drugo poluvrijeme otvoreno je sjajnom igrom, a United je preko Carricka propustio sjajnu priliku za izjednačenje rezultata, no lopta je prošla samo pored vratnice. Nakon te prilike, domaći nogometaši kao da su jednostavno stali. Milan je serijom sjajnih prilika propustio riješiti pitanje pobjednika barem u prvom polufinalnom susretu, a dva puta sjajno je pucao i Kaka, no ovog puta nije bio toliko precizan.

Ako obrana Uniteda igra iznimno loše, ne mora i napad. Nakon što je pritisak Milana malo splasnuo, Crveni vragovi uspjeli su stići do izjednačenja pogotkom nakon što je cijela gostujuća obrana zastala i očekivala potvrdu od suca da su uspješno namjestili zaleđe. No, sve što su vidjeli je sučeva ruka usmjerena prema centru igrališta. Scholes je prebacio loptu preko Milanove obrane, a Wayne Rooney pored statičnih braniča matira Didu i dovodi svoju momčad u znatno povoljniju situaciju.

Pogodak kao da je dao krila domaćim nogometašima i motivirao ih na još bolju igru. Nije Didi bilo nimalo lako u preostalih 30-ak minuta igre. Iako je bilo evidentno da neki igrači u crvenim dresovima više nemaju snage, Alex Ferguson nije htio napraviti nijednu izmjenu vjerojatno se bojeći da netko od neiskusnih nogometaša s klupe ne bi napravio kardinalnu pogrešku i poništio sve dobro učinjeno dotad u večerašnjem susretu.

Pet minuta prije kraja susreta Carlo Ancelotti odlučio je iz igre izvaditi i svog jedinog danas, po statusu, napadača, Gilardina, i time je pokazao što mu je namjera bila u završetku utakmice. Neriješen rezultat u gostima s postignutim pogotkom bio je također relativno povoljan za nj. Vrabac u ruci bio je Ancelottiju dovoljan, no u sudačkoj nadoknadi ostao je i bez toga.

Temperamentni napadač Uniteda je možda u velikoj golgeterskoj krizi kad nastupa u dresu engleske reprezentacije, ali u klupskom s time nema problema. Giggs je na desnu stranu proigrao Rooneyja, koji uspijeva svladati Didu po drugi put i time ipak zaključiti pobjedom prvi susret polufinala Lige prvaka.

Manchester United dobio je bitku, ali za rat će morati odigrati još jednom 90 minuta u kojima će im Milan zasigurno pokušati pomrsiti planove. Večeras su pokazali da su za takvo što sposobni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!