Nogomet

Englezi se opet prave - Englezi

Bernard Jurišić, Maja Giljanović • petak, 06.04.2007.

"Nije nam jasno zašto je policija tako žestoko reagirala prema našim navijačima". Rečenica koja u zadnje vrijeme obilježava praktično sva gostovanja engleskih klubova i reprezentacija. Englezi se kao i obično, opet prave - Englezi...

Započelo je u Rimu, nastavilo se u Sevilli. Engleski navijači još su jednom pobrali batine domaćih policajaca koji nisu imali namjeru "zamoliti" zloglasne huligane da iza sebe ne ostavljaju krš i lom.

U Rimu je uoči, tijekom i nakon susreta četvrtfinala Lige prvaka između Rome i Manchester Uniteda, u bolnici završio 11 engleskih navijača, od kojih nitko ipak nije imao teže ozljede.

Divljali su i navijači Tottenhama na utakmici četvrtfinala Kupa Uefe u Sevilli. Nekoliko njih ušlo je na pogrešnu tribinu stadiona Sanchez Pizjuan, nakon čega je došlo do sukoba s ogranima reda, u kojemu je lakše ozlijeđeno sedam Engleza.

No, prema starom, dobrom običaju, kojem smo svjedočili i mi u listopadu, kad su se Englezi bunili na "pretjeranu silu hrvatskih policajaca", engleski klubovi i mediji proglasili su i talijanske i španjolske policajce "brutalnima".

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U Sevilli problemi su počeli sredinom prvog poluvremena, a nakon intervencije specijalaca strasti su se primirile. Ne zadugo, međutim, jer su po Keržakovljevom, pokazat će se, pobjedničkom golu u 36. minuti gostujući navijači, vjerojatno pod dojmom kontroverzno dosuđenog jedanaesterca (iz kojeg je Kanoute zabio za poravnanje rezultata), trganjem i bacanjem sjedalica izazvali novu rekciju policije. Letjele su šake, radili pendreci, a jedan su policajac te sedmorica navijača Hotspura završili u bolnici.

Čelnici Tottenhama najavili su da će od UEFA-e zahtijevati pokretanje službene istrage jer je nejasno, kažu, zašto je došlo do obračuna budući po njihovim saznanjima nije bilo izravnih navijačkih sučeljavanja. Glasnogovornik Londončana objašnjava: "Prvotni izvještaji ne spominju međusobne okršaje navijača pa je reakcija španjolske policije tim nejasnija. Naši navijači tijekom cijele sezone nisu izazvali ni najmanji incident, a mi ćemo s naše strane učiniti sve kako bi rasvijetlili ove nemile događaje. Potpuno surađujemo s UEFA-om, Veleposlanstvom Velike Britanije te španjolskim vlastima".

Engleza je, inače, u Sevillu doputovalo oko 4000 te je dan uglavnom protekao mirno. Jedini zabilježeni incident uoči susreta spriječen je pravovremenom policijskom intervencijom, a radilo se o pokušaju napada pedesetak navijača Tottenhama na Sevillinog trenera Juande Ramosa pri izlasku igrača iz hotela. Klupski je autobus potom odjurio na stadion, a na Engleze je zauzvrat krenulo tristotinjak domaćih navijača. Pendreci su, međutim, poslužili svrsi.

Sukob, pak, na samom stadionu se odvijao iza leđa vratara Paula Robinsona koji je nakon susreta izjavio: "Ne znam tko je kriv. (Engleski navijači, naime, tvrde da su se Španjolci sjurili u njihov kavez te ih bezrazložno započeli mlatiti). Ali da je izgledalo lijepo, nije.

Nemile scene dvije večeri zaredom u mnogima su pobudile sjećanja na 1980-e (Heysel ´85, Hillsborough ´89) kada su zbog opetovanih navijačkih izgreda engleski klubovi izgnani iz euro-natjecanja na dugih pet godina. Thatcheričin zakon stao je na kraj nasilju u domaćem Premiershipu, ali čini se da, pušteni s lanca u Europi, Englezi pomalo vraćaju staru ćud.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!