Ostali sportovi

Blamaža hrvatske atletske birokracije

HINA • nedjelja, 15.04.2007.

U francuskom Cannesu u subotu je održan kongres Europske atletske federacije (EAA) na kojem je donijet niz značajnih odluka. Također, na kongresu su održani i izbori za predsjednika te druga najznačajnija tijela Europske atletske federacije. Što se tiče izbora za najviše organe Europske atletske federacije (Vijeće EAA, Odbor za natjecanje, te Razvojni odbor) Hrvatska je prošla katastrofalno, posebice u usporedbi sa susjednim zemljama Slovenijom i Srbijom...

Hrvatski atletski savez imao je samo jednog kandidata. Vladimir Mikulec bio je kandidiran za članstvo u Odboru za natjecanje, koje se sastoji od četiri člana. Mikulec je dobio samo pet od mogućih 50 glasova i nije uspio ući u Odbor za natjecanje.

S druge strane, Slovenija je imala svoje kandidate za sva tri najvažnija organa Europske atletske federacije, a jedan od njih, Janez Aljančič, uspio je dobiti dovoljno glasova da uđe u Vijeće EAA.

Srbija je imala dva kandidata, Dragutina Topića i Ivicu Matijevića. Topić nije uspio ući u Izvršno vijeće, ali je Ivica Matijević dobio dovoljno glasova da se nađe među članovima Odbora za natjecanje.

Za predsjednika Europske atletske federacije izabran je Švicarac Hansjoerg Wirz, kojemu je to treći mandat na čelnoj funkciji.

Što se tiče važnih odluka za budućnost europske atletike, najznačajnija je ona da će se nakon 2010. europska prvenstva na otvorenome održavati svake dvije godine, umjesto svake četiri, kao što je dosad bio slučaj. Domaćin EP 2010. je Barcelona, a sljedeće godine trebalo bi biti odlučeno tko će biti domaćin EP 2012.

Također, trajanje EP-a na otvorenome ograničeno je na pet dana i u godinama kad se poklapaju s olimpijskim igrama održavat će se u terminu koji prethodi olimpijadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!