Nogomet

Drama u Donecku, Benfica teškom mukom protiv Parižana

Hrvoje Rafaelić • četvrtak, 15.03.2007.

Junak večeri dvoboja Kupa Uefe u osmini finala definitivno je golman Seville Andres Palop, koji je golom u 93. minuti ostavio svoju momčad "na životu" i priliku da obrane prošlogodišnju titulu. Newcastle je ispao iz Europe unatoč prednosti od dva gola iz prve utakmice. Espanyol se lako obračunao sa Maccabijem, dok se Benfica morala dobrano potruditi za prolazak u četvrtfinale...

Šahtar - Sevilla

Aktualni europski prvak opasno je visio nakon 90 minuta uzvrata u Donecku. Šahtar je uzvrat počeo sa dva gola nade koji su postigli u gostima kod Seville. Vodstvo od 2:1 i dobra igra na terenu nisu bili dovoljni domaćinu da poraze Sevillu.

Igrala se posljednja minuta sučeve nadoknade. Sevilla je izvela korner sa desne strane te je u srcu šesnaesterca najviši u skoku bio gostujući golman Andres Palop koji postiže gol glavom i 30 sekundi prije kraja susreta odvodi svoju momčad u produžetke, u kojima Sevilla golom Chevantona u 105. minuti se plasira u četvrtfinale Kupa Uefe.

Utakmica je otvorena lijepim golom Brazilca Matuzalema u 49. minuti na dodavanje Oleksija Bielika sa desne strane. Samo četiri minute poslije Talijan Enzo Maresca vraća Sevillu u život. Daniel Alves povukao je po desnoj strani gostujućeg napada i ubačajem pronalazi Marescu koji nema problema matirati Šusta.

Rezultat 1:1 odgovarao je Šahtaru, ali domaćin se nije stisnuo u svoj šesnaesterac već je pokušavao konstatnim pritiskom i kontrama doći do drugog gola. Sevilla je krenula po "sve ili ništa", a onda se u 83. minuti otvorio prostor za ubojitu domaću kontru. Prizemnu okomitu loptu od Matuzalema primio je brazilski reprezentativac Elano na lijevoj strani napada te se sjurio prema Palopu i prizemnim udarcem matirao ga za 2:1. Sve ostalo što se događalo nakon toga, može se opisati kao pravi pravcati triler.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

AZ Alkmaar - Newcastle

Newcastle na gostovanju kod AZ-a nije smio izgubiti sa dva gola razlike, a dogodilo im se upravo to. Domaćin je poveo preko Shote Arveladzea u 14. minuti. Svoj sedmi gol u Kupu Uefa zabio je na dodavanje Danny Koevermansa s desne strane domaćeg napada. Gosti su odmah zaprijetili u sljedećoj minuti, ali udarac Scotta Parkera odlazi visoko iznad domaćeg gola.

Drugo poluvrijeme počelo je odlično za AZ. Već u 56. minuti anulirali su dva gola zaostatka iz Engleske. Maarten Martens izveo je korner te je pronašao glavu Koevermansa, koji lijepim udarcem povisuje vodstvo domaćina. Gostujući trener pokušava pojačati ritam svoje momčadi te umjesto nevidljivog Damiana Duffa uvodi Emrea. U 74. minuti domaćini su mogli povisit prednost na 3:0, ali večeras raspoloženi Koevermans ne pogađa iz neposredne blizine.

Zadnju priliku na utakmici Newcastle je imao u 89. minuti, ali slobodni udarac Emrea odlazi visoko iznad grede domaćeg vratara Watermana. AZ Alkmaar uspio je dostići prednost gostiju, te su se dva olako primljena gola u Engleskoj pokazala kobnim za Newcastle.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Benfica - Paris SG

Nakon što su ispali iz Lige prvaka, Benfica je prema očekivanjima trebala u svoju korist riješiti problem zvan Paris SG. U prvoj utakmici izgubili su sa 2:1, ali forma Parižana davala je nadu Benfici da bi trebala stići prednost. Domaćin je rano poveo preko kapetana Simaa Sambrose, da bi već u 27. minuti prekrasnim lobom Petita vodili sa 2:0.

Samo pet minuta kasnije Rothen pronalazi glavu Paulete koji smanjuje rezultat. Parižani preuzimaju utakmicu u svoje ruke i guraju domaćine u "mišju rupu". Do kraja poluvremena ne iskorištavaju tri velike prilike. Prvo Pauleta u padu puca pored vratiju, a onda u situaciji jedan na jedan Diane ne uspijeva matirati Moretta. U 44. minuti nakon kornera Rothena, glavom pokušava Traore, ali opet je na mjestu izvrsni golman Benfice.

Fenomenalno prvo poluvrijeme zamijenilo je relativno dosadno drugo. Benfica je pokušavala udarcima iz daljine, prodorima po bokovima, ali uspješni obrambeni blok Parižana rješavao je sve situacije u svoju korist sve do 86. minute. Leo prolazi desnom stranom obrane Pariza, ulazi u šesnaesterac te na njega bespotrebno nasrće Mulumbu i radi prekršaj za jedanesterac te zarađuje drugi žuti karton na utakmici i isključenje. Siguran realizator sa bijele točke bio je kapetan domaćina Simao Sambrosa.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Espanyol - M. Haifa

Najmanje problema oko prolaska u osminu finala imao je španjolski Espanyol. Iako su se gosti u prvoj utakmici pokazali kao tvrd kamen za španjolske napadače, domaćinima je danas trebalo svega deset minuta za pobjedu i prolaz dalje.

Nakon što je i treće poluvrijeme ove dvije momčadi završilo sa 0:0, Espanyol je poveo u 53. minuti preko De la Pene. Za njegov prvi europski gol sezone, zaslužan je lijep prizemni udarac s nekih deset metara od gostujućih vratiju. Samo šest minuta poslije na semaforu je pisalo 2:0. Raul Tamudo je na asistenciju Pandianija uputio udarac desno iskosa te pronašao mrežu gostujućeg vratara Davidovića.

Na treći gol čekalo se samo dvije minute. Nakon gola, De la Pena je upisao i asistenciju kada je pronašao Luis Garciju, koji snažnim udarcem pogađa ispod grede gostujućeg gola za svoj šesti gol u Kupu Uefa. Tužnu priču za Maccabi zaključio je četvrtim domaćim golom Walter Pandiani u sudačkoj nadoknadi. Snažnim udarcem izvan šesnaesterca zabija svoj deveti gol te postaje trenutno prvi strijelac Kupa Uefe.

Kup Uefa, 15. travanj 2007., osmina finala:
Šahtar - Sevilla 2:3 (2:2)
AZ Alkmaar - Newcastle 2:0, (2:4)
Benfica - Paris SG 3:1 (1:2)
Espanyol - Maccabi Haifa 4:0 (0:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!