Nogomet

Kup Uefe pred velikim reformama

Tomislav Globan • utorak, 27.03.2007.

Poluprazni stadioni, nezainteresiranost TV kuća i medija te na kraju nedovoljno visoki prihodi natjerali su Uefu da iznova osmisli svoje najmasovnije natjecanje i pokuša ga izvući iz duboke sjene "velikog brata" - Lige prvaka...

S nedavnog sastanka Europskog klupskog foruma kojim predsjeda Karl Heinz Rummenigge u njemačke i ruske medije procurile su informacije kako je krovna europska nogometna organizacija pred stvaranjem novog, atraktivnijeg i daleko bogatijeg Kupa koji nosi njezino ime.

Novi bi Kup Uefe već od prvog kola trebao započeti s natjecanjem po skupinama. Naime, 48 klubova bilo bi podijeljeno u 12 skupina s po četiri momčadi. Igralo bi se dvokružno te bi, poput Lige prvaka, svaka momčad odigrala tri utakmice kod kuće i tri na strani. U sljedeće kolo plasirale bi se prve dvije momčadi iz svake skupine kojima bi se pridružilo osam trećeplasiranih klubova iz skupina Lige prvaka. Tako probrana 32 kluba natjecanje bi dalje nastavila po već uhodanom kup sistemu sve do finala.

Podsjetimo, ovo je natjecanje već doživjelo značajne promjene 2004. godine kada je po prvi put uvedeno natjecanje po skupinama, no pokazalo se to nedovoljno dobrim rješenjem. Jednokružni sustav kojim pet klubova razigrava za prva tri mjesta u skupini daleko je od idealnog i pravednog.

Nažalost, to nisu dobre vijesti za hrvatske klubove. Smanjenje broja klubova u prvom kolu s 80 na 48 znači da će se u Kup Uefe morati uvesti još jedno, treće kvalifikacijsko pretkolo. Udaljilo bi to za još jedan korak naše, na europskoj karti ionako duboko potonule, momčadi od dosezanja barem europske jeseni.

Kolika tolika utjeha hrvatskim klubovima može biti činjenica da je i po ovom novom sustavu poraženim klubovima iz 3. pretkola Lige prvaka predviđen nastavak natjecanja u Kupu Uefe, odnosno zagarantirana europska jesen s najmanje šest utakmica u skupinama.

Reformirani Kup Uefe svjetlo bi dana mogao ugledati najranije u ljeto 2009. godine, a sve je izvjesnije da će se Intertoto kup ugasiti, odnosno postati sastavnim dijelom novog, "ušminkanog" Kupa europske nogometne federacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!