Tenis

Pregršt nagrada za Federera

Maja Giljanović • utorak, 27.03.2007.

Roger Federer je privatizirao dodjelu ATP nagrada najboljima u 2006. godini, upriličenu na turniru iz Masters serije u Miamiju. Nijedan tenisač u povijesti, naime, nije osvojio čak četiri priznanja u istoj sezoni što je eto pošlo za rukom ovom 25-godišnjem čarobnjaku...

Treći put zaredom Federer je godinu okončao kao neprikosnoveni broj jedan, osvojio je 12 ATP naslova (najviše nakon Thomasa Mustera 1995.), među ostalim tri Grand Slama te četiri turnira iz Masters serije. Ujedno je prvi igrač od 1968. koji je tri godine u nizu uzeo barem 10 naslova kao što je i tek peti nakon 1973. koji je tri godine uzastopce završio godinu kao prvi tenisač svijeta. Također je (nakon Roda Lavera 1969.) prvi uspio izboriti nastup u finalima sva četiri najveća turnira sezone. Nastupio je u 16 finala (17 odigranih turnira) te je pobijedio u rekordna 92 susreta. Prvi je tenisač u povijesti s premašenih osam milijuna dolara u jednoj sezoni osvojenih isključivo od turnirskih novčanih nagrada.

Federera su suigrači počastili "Stefan Edberg" priznanjem za fair-play, a najomiljeniji je i među navijačima koji su ga s preko 10000 glasova na službenoj stranici ATP-a smjestili ispred Gonzaleza te Nadala. Četvrta nagrada je "Arthur Ashe" za humanitarni rad kojeg je Švicarac, inače UN-ov ambasador dobre volje, poduzeo kako bi olakšao težak položaj djece u Africi.

Najboljim parom proglašeni su američka braća blizanci, Bob i Mike Bryan koji su godinu završili kao ponajbolji par svijeta s osvojenih sedam ATP naslova, a Wimbledonom su upotpunili kolekciju Grand Slamova.

Najviše je napredovao Srbin Novak Đoković. 19-godišnjak je najmlađi u društvu 20 najboljih, a osvojio je i dva turnira (Amersfoort i Metz). Godinu je započeo kao 78. igrač svijeta da bi danas, pak, nakon osvajanja Adelaidea i još cijelog niza odličnih rezultata probio i Top 10.

Povratnik godine je Amerikanac Mardy Fish koji se nakon dvije operacije zgloba stropoštao do 341. mjesta, ali je godinu završio kao 47. tenisač svijeta.

Newcomer godine je Nijemac Benjamin Becker koji je u svojoj prvoj godini na touru napredovao čak 419 pozicija (58.). Svijet će ga ipak upamtiti ponajprije po trećem kolu Australian Opena u kojem je u (više nego zasluženu) mirovinu otpremio Andre Agassija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!