Vodeni sportovi

Thorpe pod istragom!

Maja Giljanović • subota, 31.03.2007.

Nevjerojatnu je vijest plasirao francuski sportski dnevnik L´Equipe o navodnom zataškavanju skandaloznog rezultata doping-testa Iana Thorpea...

Krv 24-godišnjaka je, navode, 2006. pokazala povišene doze dviju zabranjenih kemijskih supstanci - testosterona te hormona luteizina. LH potiče pojačano stvaranje muškog hormona koji se u tom slučaju ponaša kao steroid. Čelni ljudi australskog sporta su nakon provedenog istražnog postupka odlučili zatvoriti dosje Thorpe zbog "pomanjkanja dokaza".

Test iz svibnja prošle godine (šest mjeseci prije umirovljenja uslijed "gubitka motivacije") je bio moguć usprkos činjenici da Thorpe nije od OI u Ateni (2004. je osvojio zlata na 200 i 400 metara slobodno) nastupao na velikim natjecanjima jer je po FINA-inim pravilima plivač obvezan pristupati kontrolama sve do službenog odlaska iz sporta).

Plivački savez Australije se oglasio te izričito odbacio mogućnost pozitivnog doping-nalaza ikone australskog sporta dok se Australska anti-doping agencija još nije očitovala o aferi koja je dobrano potresla plivački svijet pretposljednjeg dana SP. Plivači i treneri u Melbourneu su mahom podržali Thorpeda ne sumnjajući u njegovu nevinost te smatraju skandaloznima insinuacije koje se podmeću jednom od najvećih boraca protiv pošasti dopinga.

FINA je (izravno ne potvrdivši da se radi o jedanaesterostrukom svjetskom prvaku) uložila žalbu Arbitražnom sudu s ciljem "razjašnjenja situacije", a predsjednik Svjetske plivačke organizacije Mustapha Larfoui je zakazao konferenciju na kojoj se očekuje i službeno ponovno otvaranje Thorpeova slučaja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!