Zimski sportovi

Kanađanke zasluženo do zlata

Deni Kirinčić • utorak, 27.03.2007.

Ženska reprezentacija Kanade osvojila je naslov svjetskih prvakinja u curlingu nakon lagane pobjede u finalu nad reprezentacijom Danske koju je do naslova svladala čak tri puta. Brončana medalja je pripala Škotskoj koja je bila bolja od Amerikanki...

Nakon odlične predstave u skupini, Kanađanke su opravdale ulogu favorita i stigle do zlata nakon treće pobjede nad Dankinjama. U skupini su doživjele samo jedan poraz (Škotska) koji je uslijedio nakon osiguranog prvog mjesta. Poslije odigrane skupine četiri najbolje ekipe krenule su u razigravanje za medalju.

Pobjednik između trećeplasirane i četveroplasirane momčadi osigurao je brončanu medalju, a u borbi sa gubitnikom susreta dviju prvoplasiranih ekipa imao je priliku doći i do finala. U susretu za broncu Škotska je odličnim nastupom svladala SAD sa 11:5. Odličnom igrom se istakao škotski skip Kelly Wood koja je i najzaslužnija za pobjedu. Amerikanke su ostale razočarane jer su imale priliku, ali je nisu znale iskoristiti. Debbie McCormick je bila odlična sve do susreta sa Škotskom u kojem je doslovno darovala susret na kraju trećeg dijela. U krugu su bila četiri škotska kamena, a McCormick je imala zadnji kamen s kojim je lagano trebala uzeti jedan bod za svoju ekipu, ali je napravila veliku pogrešku gurnuvši kamen upravo u škotskog braniča koji je bio i peti bod za Škotsku u tom dijelu. Nakon te pogreške, Škotska nije dopustila povratak i lako privela susret kraju.

U drugoj utakmici koja je odlučivala direktnu borbu za finale sastale su se dvije najbolje ekipe, Kanada i Danska koje su već igrale u skupini. U tom susretu Kanada je sa 8:1 prohujala pokraj Dankinja koje nisu ništa bolje prošle ni u drugoj utakmici. Ponovno je glavnu ulogu imala Kelly Scott koja je odigrala još jednu odličnu utakmicu u nizu i donijela svojoj ekipi finale sa visokih 11:3.

U borbu za drugo mjesto u finalu upustile su se Danska i Škotska. U skupini je bolja bila Danska sa 9:6, a isti rezultat ponovile su i drugom direktnom polufinalu. U finalu su se tako po treći put sastale momčadi dviju najboljih ekipa iz skupine. Ipak, Dansku nije poslužila treća sreća i ponovno je pala pod Kanađankama koje su ostvarile rutinsku pobjedu 8:4.

Kanađanke su kroz cijeli susret stvarale prednost koja se od četvrtog dijela samo povećavala. Vođene briljantnom Kelly Scott, Renee Simons, Sasha Carter i Jeanna Schraeder su izvrsnom taktikom lomile Dankinje iz igre u igru i konačan kraj polako se približavao nakon dva "ukradena" kamena koja su donijela prednost koju je tešk bilo ispustiti.

Kelly Scott je tako postala jedini skip koji je osvojio svjetsko juniorsko i svjetsko seniorsko prvenstvo. Naslov u Aomoriju bio je ukupno 14. svjetski naslov za Kanadu. Braniteljice naslova, Šveđanke, razočarale su još u skupini završivši na šestom mjestu, dok su europske prvakinje prošle još gore podijelivši osmo mjesto sa Njemačkom i Japanom. Na redu su sada muškarci koji tek počinju svoje razigravanje u skupini.

Svjetsko prvenstvo u curlingu, 17-25.3.2007., žene, play-off, :Škotska - SAD 11:5, Kanada - Danska 11:3, Danska - Škotska 9:6, Kanada - Danska 8:4.

Konačni poredak:

1. Kanada

2. Danska

3. Škotska

4. SAD

5. Švicarska

6. Švedska

7. Kina

8. Njemačka

8. Japan

8. Rusija

11. Češka

12. Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!