Nogomet

Ljepotice u Sevilli i Alkmaaru, Bayer traži domaću pobjedu

Filip Galić • četvrtak, 05.04.2007.

Četvrtfinale Kupa UEFA je po imenima ove sezone vrlo jako, a pored zapaženih uloga izraelskih klubova, niti jedan klub iz istočne Europe ove godine nije došao do četvrtfinala. Španjolska se još uvijek sjajno drži sa čak tri svoja predstavnika, Njemačka ima dva predstavnika koji su se iskazali do sada protiv jakih suparnika, a po jednog predstavnika imaju Engleska, Nizozemska i Portugal...

Pred dvije godine AZ Alkmaar je postao hit europskih natjecanja. Momčad tadašnjeg trenera Co Adrianseea je bila na rubu prolaska u finale, no pogodak Miguela Coste u 120.minuti je u finale odveo lisabonski Sporting. Činilo se da će AZ biti samo jednogodišnji hit, no ispostavilo se drugačije. Pametnom politikom doveden je Louis van Gaal koji se posve približio nedodoriljivom dvojcu Ajaxu i PSV-u, a ove sezone nižu također odlične rezultate u UEFA Kupu.

Dokaz za to je pobjeda protiv Newcastlea i povratak iz ponora od 0:2 protiv Fenerbahcea na svojem terenu. Upravo je to najveća prednost ove momčadi - uz kvalitetu AZ Alkmaar posjeduje fantastičan karakter i borbeni duh koji čini ubitačnu karakteristiku za svakog protivnika. Srećom po njih, nemaju igrače na listi ozlijeđenih, a povratnici su Cziommer i Molhoek. Vrijedi istaknuti i da AZ Alkmaar drži rekord istovjetan Hrvatskoj - od 1977. nisu izgubili domaću utakmicu!

Werderov trener Schaaf je također svjestan toga rekorda, ali protiv momčadi koju predvode napadači Shota Arveladze i Danny Koevermans planira suprotstaviti napadački nogomet. Od onesposobljenih igrača najvažniji mu je svakako Schulz, ali i bez njega će momčad Werdera biti vrlo opasna. U prvoj postavi se očekuje i Jurica Vranješ.

I dok druge momčadi brinu ozlijede i kartonirani igrači Sevillu brinu - uskršnja slavlja. Naime, dan utakmice sa Tottenhamom pada točno na dan velikih tradicionalnih slavlja na ulicama Seville zbog čega je Sevilla pokušala odgoditi utakmicu - bezuspješno. Nakon infarktne utakmice protiv Šahtara, Sevilla sada ima još jednog izrazito jakog protivnika - Tottenham. Protiv remija kod Osasune su odmarali glavne igrače Renata, Palopa i Alvesa, a nadaju se i da će Kanoute biti 100% spreman za večerašnji susret.

Tottenham se suzdržava od optimističnih najava, njihov trener Martin Jol tvrdi da će 0:0 i 1:1 biti rezultati koji su i više nego dobri, ali teško je za očekivati da momčad sa vedetama kao što su Bervatov, Robbie Keane, Didier Zokora igra povučeno i defanzivno. Ukoliko čak i pobjede, to će biti njihova rekordna deveta pobjeda uzastopno u ovom natjecanju (u koju su uključene i dvije dobivene za zelenim stolom protiv Feyenoorda 3:0).

Bayer i Osasuna također love rezultat koji bi mogao biti vrijedan polufinala. Bayer nije imao značajnijeg uspjeha u Europi od sezone 01/02 kada su dogurali do finala Lige Prvaka, dok je Osasuni ovo prvi značajniji izlet u europska natjecanja. Oba trenera su oprezna u svojim izjavama prije utakmice, pri čemu Michale Skibbe, trener Bayera upozorava na oprez od podjenjivanja, dok Jose Angle ziganda se orijentira na manje-više defanzivne izjave o sprečavanju Schneidera, Barbareza i Rolfesa.

Još jedna španjolska momčad igra vrlo dobru sezonu. Espanyol dugo vremena nije napravio značajniji iskorak u Europi, dok Benfica igra svoje drugo četvrtfinale zaredom, ovaj put Kupa UEFA. Prošle godine ih je iz Lige Prvaka izbacio kasniji pobjednik Barcelona, a ove sezone nakon trećeg mjesta u skupinama Lige Prvaka su prošli bukureštanski Dinamo i paris SG. Espanyol najviše nade polaže u veterana Ivana de la Penu, dok Benfica se nada da će dvojac Nuno Gomes i Derlei Silva biti ključni pri ostvarivanju pozitivnog rezultata pred uzvrat na Luzu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!