Nogomet

Posrnuli divovi i krvnici najvećih

Ivana Spahija • ponedjeljak, 02.04.2007.

U utorak su na rasporedu dvije utakmice četvrtfinala Lige prvaka u kojima se sastaju Milan i Bayern te PSV i Liverpool. Talijani i Nijemci traže pobjedu u jedinom preostalom natjecanju koje im može spasiti (propalu) sezonu, dok se u drugom dvoboju sastaju krvnici prošlogodišnjih finalista Arsenala i Barcelone, koji se s punim pravom nadaju prolasku u polufinale...

MILAN - BAYERN

Ovo je svakako najzvučniji susret četvrtfinala Lige prvaka, iako ni jedan ni drugi klub ne blistaju u domaćim prvenstvima. Ipak, europska kruna je daleko privlačnija od domaće, pa i ne čudi želja obaju klubova za prolaskom u polufinale. Bayern je u osmini finala bio na rubu ispadanja, Hitzfeldovi momci su negativan rezultat iz prve utakmice protiv Real Madrida (3:2) na domaćem terenu uspjeli preokrenuti u svoju korist i zahvaljujući pogocima Makaaya i Lucija prošli su u četvrtfinale. Milan je protiv Celtica slavio tek u produžetku uzvratne utakmice, nakon što su prethodno mreže obiju momčadi 180 minuta ostale netaknute. Crveno - crne je u četvrtfinale doveo pogodak Kake.

Milan i Bayern do sada su se četiri puta susreli u europskim natjecanjima, zadnji put je to bilo u sezoni 2005/2006 u osmini finala Lige prvaka kada je nakon dvije odigrane utakmice Milan prošao dalje sa ukupnim rezultatom 5:2. Svi se vjerojatno još uvijek sjećaju Inzaghijevog hat - tricka na San Siru gdje je Bayern posramljen ispraćen kući sa četiri pogotka u svojoj mreži.

Izabranici Carla Ancelottija s pravom računaju na prolaz dalje, nakon svih problema na početku sezone, rossoneri su se uzdigli i prošlotjednim remijem protiv Rome u domaćem prvenstvu pokazali su da se imaju pravo nadati uspjehu u Europi, pogotovo zbog toga što i Roma još uvijek "živi" u Ligi prvaka. Dobra vijest za crveno - crne je ta što se nakon četveromjesečne pauze vratio Alessandro Nesta, jedna od najvažnijih karika obrane Milana, a zbog ozljede Ancelottiju na raspolaganju neće biti Ambrosini.

Iako ni Ronaldo nije raspoloživ za susrete Lige prvaka, obrani Bayerna će prijetiti trojac Kaka - Inzaghi - Gilardino, kojima će dodatnu motivaciju dati činjenica da na vratima Bayerna neće biti Olivera Kahna, koji je kažnjen zbog divljačkog ponašanja na doping testu nakon susreta Bayern - Real Madrid. Mreža njemačkog kluba je posebno dobro poznata Filippu Inzaghiju koji je u tri susreta prethodnih godina čak pet puta postigao (odlučujući) pogodak baš u njihovu mrežu.

Hitzfeld će se, unatoč Kahnovu odsustvu, nadati pozitivnom rezultatu, a tu se najviše pouzdaje u dvojac Makaay - Pizzaro, koji je ujedno i najbolji Bayernov strijelac u Ligi prvaka sa četiri postignuta pogotka.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

PSV - LIVERPOOL

PSV i Liverpool već su se susretali u Ligi prvaka ove sezone, i to u grupnoj fazi natjecanja gdje je susret u Eindhovenu završen bez pobjednika (0:0), a na Anfieldu je slavio Liverpool rezultatom 2:0. Oba kluba bila su "crne mačke" za prošlogodišnje finaliste Lige prvaka u osmini finala, PSV je kući ispratio Arsenal (1:0 u Eindhovenu i 1:1 u Londonu), a Liverpool je u "nemogućoj misiji" na prepunom Camp Nouu srušio Barcelonin san o obrani naslova, zahvaljujući pogocima Bellamyja i Riisea. Iako su Englezi favoriti u ovom susretu, ne treba prekrižiti Nizozemce koji su bili podcijenjeni i u susretima protiv Arsenala, pa su ipak prošli dalje.

Liverpool u Eindhoven dolazi sa impresivnom statistikom od samo jednog gostujućeg poraza ove sezone u Ligi prvaka, to im se dogodilo u 12. mjesecu prošle godine na gostovanju kod turskog Galatasaraya gdje su poraženi rezultatom 3:2. O dobroj igri engleske momčadi dovoljno govori i pobjeda nad Arsenalom ovog vikenda u domaćem prvenstvu, Topnici su se u London vratili sa četiri pogotka u svojoj mreži, od kojih su tri bila djelo odličnog Petera Croucha, ujedno i najvećeg aduta Rafela Beniteza.

Uz Croucha, Englezi najviše polažu nade u Stevena Gerrarda, koji će, ako sutra istrči na teren, proslaviti jubilarnu 50. utakmicu u Ligi prvaka. Gerrardov nastup je naime pod znakom upitnika, u prošlotjednom susretu protiv Arsenala iznesen je sa terena, a hoće li ga ozljeda udaljiti od sutrašnjeg nastupa, čelnici kluba nisu znali (htjeli) reći. Bilo kako bilo, osim Gerrarda, na teren neće istrčati ni Momo Sissoko, Dirk Kuyt i Jermaine Pennant.

PSV se s druge strane ne može pohvaliti dobrim igrama u posljednje vrijeme. U domaćem prvenstvu, prednost od 11 bodova koju su igrači PSV-a imali ispred Ajaxa, nakon novog kiksa u utakmici protiv NAC Brede sada se istopila na samo tri boda. Ronald Koeman priznaje da njegovim momcima u posljednje vrijeme i ne ide baš najbolje, ali naglašava da se neće tako lako predati. Klub iz Eindhovena naime ima zavidnu statistiku odigranih utakmica kod kuće, u posljednjih 17 susreta, PSV je na domaćem terenu slavio čak 12 puta. Njihov najveći adut je kapetan Philip Cocu, a brojne ozljede smanjile su izbor trenera Koemana koji na raspolaganju neće imati Afellayja, Salcida, Konea, Zeefuika...

Jedna zanimljivost vezana uz ova dva kluba je ta što su PSV i Liverpool jedini klubovi koji su osvojili Ligu prvaka nakon izvođenja jedanaesteraca. PSV je tako svladao Benficu, a malo tko ne zna za Liverpoolov nevjerojatni preokret u utakmici protiv Milana pretprošle sezone, kada su gubili 3:0 i na kraju slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Hoće li izvođenje najstrože kazne presuditi i u njihovom međusobnom ogledu, ostaje tek za vidjeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!