Nogomet

Liverpool crna mačka Chelseaja?

Hrvoje Rafaelić • utorak, 01.05.2007.

Nakon što su ih 2005. godine izbacili u polufinalu Lige prvaka, Liverpool se nakon uzvrata nada da bi se povijest mogla ponoviti. Chelsea sanja prvo finale, a Jose Mourinho pokušaj da nakon Porta s još jednim klubom osvoji ovo prestižno natjecanje. Rafael Benitez ima formulu za Portugalca, a ima li njegova momčad snage za još jedno finale pokazat će 90 minuta uzvrata na Anfieldu. Tko zna, možda se bude igralo i 120...

Liverpool - Chelsea

Liverpool može biti sretan jer u uzvratu polufinala Lige prvaka stiže prednost Chelseaja od samo 1:0. Prva utakmica pokazala je da je Rafa Benitez promašio s taktikom time da je svoju igru najviše orijentirao na obranu. Redsi su rijetko prelazili centar, a najbolju priliku imali su nakon prekida kad je Steven Gerrard odlično pucao iz voleja, ali fantastičnom obranom "oglasio" se Petr Čech.

Tjedan dana poslije, Liverpool se mora postaviti napadački ako žele u drugo finale u posljednje tri godine. Pet osvojenih Liga (Kupova) prvaka već imaju, a hoće li dobiti priliku i za šesti trofej znat će se poslije 90 (ili 120) minuta uzvrata u gradu Beatlesa. Iako se njihova obrambena taktika još nekako može progutati u Londonu, navijači Liverpoola očekuju svoju momčad u sasvim drugom elementu žele li pobijediti Chelsea. To je potvrdio i domaći strateg, koji je nakon utakmice u Londonu bio pomalo razočaran.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

"Nismo igrali onako kako znamo i bio sam strašno razočaran nakon utakmice. Ali pošto je rezultat dostižan, vjerujem da ćemo se plasirati u finale", kazao je španjolski stručnjak. Nakon što su izgubili u Premiershipu od Portsmoutha, Benitez taj poraz opravdava činjenicom da je mnoge igrače odmarao za, kako se sada čini, susret sezone. Liverpool za prolaz dalje treba dva gola pa se u napadu od samoga početka očekuju Dirk Kuyt i Peter Crouch. Momčad bi trebao predvoditi, kako igrom tako i odličnom predstavom, kapetan Gerrard, a uz njega najviše će se očekivati od obrambenog igrača Jamieja Carraghera.

Nakon što su u subotu najvjerojatnije izgubili bitku za naslov prvaka Engleske, momčad Josea Mourinha potpuno se okrenula Ligi prvaka i mogućnosti da po prvi put zaigra u finalu prestižnog europskog klupskog natjecanja. Upravo će Mourinho subotu pamtiti po lošem, osim što je Manchester United pobjegao na pet bodova prednosti, ozlijedio mu se pouzdani portugalski branič Ricardo Carvalho, kojega sigurno nema u uzvratu. U momčadi nema niti Nijemca Michaela Ballacka koji je operirao gležanj.

"Uvijek je važno pobijediti, a emotivno stanje momčadi najviše ovisi o tome jeste li sretni ili tužni", kratko je Mourinho prokomentirao remi svoje momčadi. Mjesto Carvalha najvjerojatnije će zauzeti Michael Essien, a netko od trojca Robben, Wright-Phillips ili čak Kalou zauzet će njegovo mjesto u sredini terena.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kapetan Chelseaja, engleski reprezentativac John Terry, upozorava svoje suigrače da je ovo jedna od najvažnijih utakmica u njihovoj karijeri: "Mi smo sretni jer na Anfield dolazimo s golom prednosti. To znači da će nas oni napasti od početka što nama najviše odgovara. Naša dominacija u prvoj utakmici daje nam za pravo da se nadamo finalu, iako smo svjesni da nam neće biti lako to ostvariti. Svi moramo dati 100 posto svojih mogućnosti. Mi respektiramo njih i oni respektiraju nas."

U polufinalu 2005. godine Liverpool se plasirao u finale nakon jedinog gola u dvije utakmice (strijelac Luis Garcia). Terry se nada da se povijest neće ponoviti: "Ovaj gol prednosti puno nam znači. U ovakvim utakmicama i jedan gol je dovoljan za prolazak dalje. Najbolje to znamo mi. Svi oko nas govore da se želimo osvetiti za 2005. godinu, ali mi jednostavno želimo pobijediti. Ne razmišljamo ni o kakvim osvetama. Sada je sada, a što je bilo, bilo je."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!