Košarka

Dominacija baltičkih zemalja

Branimir Korać • ponedjeljak, 30.04.2007.

Povijest europskih košarkaških prvenstava seže u davnu 1935. godinu kada je Fiba po prvi put organizirala ovo natjecanje. Prva tri prvenstva, uoči Drugog svjetskog rata, protekla su u dominaciji baltičkih zemalja Litve i Latvije...

Eurobasket 1935.

Nedugo nakon osnivanja, Fiba je dobila pozivnicu za uvrštenje košarke u program olimpijskih igra 1936. godine. Naravno, u Fibi su to sa zadovoljstvom prihvatili i odlučili kako će godinu dana prije OI organizirati Europsko prvenstvo koje će biti test za same Igre. Odlučeno je kako će se prvenstvo održati 1935. godine u Ženevi u Švicarskoj, a pozivnice su uručene za deset reprezentacija.

Eurobasket 1935.

1. Latvija
2. Španjolska
3. Čehoslovačka
4. Švicarska
5. Francuska
6. Belgija
7. Italija
8. Bugarska
9. Mađarska
10. Rumunjska.

Posljednja koja je zaradila pozivnicu bila je Španjolska i to pobjedom u jedinom "kvalifikacijskom" susretu protiv Portugala u Madridu 33:12. Zanimljivo, tu je utakmicu sudio španjolski trener Mariano Manent, no na kraju susreta nije bilo pritužbi na njegovo suđenje s portugalske strane. Iako su izborili nastup na inauguralnom EP-u, Španjolci umalo nisu otputovali. Razlog je bio financijske prirode i tek nakon što je Fiba uskočila s financijskom pomoći, Španjolska se zaputila na put.

Deset reprezentacija u Ženevi je zaigralo u konaut sustavu tako da je pet pobjednika došlo u situaciju prolaska u polufinale. Obzirom da je u polufinalu bilo mjesta tek za četiri reprezentacije, Fiba je ždrijebom odlučila kako će Švicarska i Italija igrati posljednju utakmicu za popunu mjesta polufinalista. Ta utakmica otišla je na stranu domaćina prvenstva 27:17 koji se tako pridružio u polufinalu Latviji, Španjolskoj i Čehoslovačkoj.

U polufinalu Latvija je s 28:19 svladala Švicarsku, a Španjolska s 21:17 Čehoslovačku i te dvije reprezentacije zaigrale su za prvi naslov prvaka Europe. U finalu je Latvija na krilima svojih Amerikanaca dominirala i odnijela pobjedu još jednim "rukometnim" rezultatom 24:18.

Latvija je u Ženevu doputovala s većim brojem američkih igrača (mornara) koji su u to vrijeme boravili u toj baltičkoj državi i tako bili u velikoj prednosti u odnosu na ostale reprezentacije. Najviše poena na jednom susretu postignuto je u dvoboju za plasman od petog do desetog mjesta u susretu Francuske i Rumunjske koji su Francuzi dobili 66:23. Razlog tako malim brojevima poena je bio neograničen napad čime su reprezentacije mogle dugo "čuvati" povoljan rezultat.

Eurobasket 1937.

Domaćin narednog Eurobasketa bila je Latvija kao aktualni europski prvak. Obzirom da se sustav natjecanja 1935. godine pokazao kao lošim, Fiba je ovaj put pozvala osam reprezentacija koje su bile smještene u dvije skupine. Zanimljivo, među pozvanima je bio i Egipat unatoč tome što nije bio europska država.

Eurobasket 1937.

1. Litva
2. Italija
3. Francuska
4. Poljska
5. Estonija
6. Latvija
7. Čehoslovačka
8. Egipat.

U skupini A bili su smješteni Litva, Egipat, Estonija i Italija, a najuspješniji su bili debitanti iz Litve predvođeni američkim centrom i osvajačem zlata s OI u Berlinu 1936. godine Frankom Lubinom. Iako je i sam Lubin smatrao kako nemaju šanse i nisu još spremni za ovaj stupanj natjecanja, Litavci su se odlučili ipak odazvati pozivu Fibe i na kraju su otišli čak do zlata.

U skupini B bili su Poljska, Latvija, Francuska i Čehoslovačka. Domaćin i branitelj naslova Latvija nije uspio proći u polufinale zbog poraza od Poljaka 32:25 i na kraju lošije koš razlike što je za njih bilo veliko razočaranje. Na kraju su se morali zadovoljiti tek šestim mjestom obzirom da ih je i u susretu za peto mjesto "pregazila" Estonija s 41:19. Posljednji su bili Egipćani koji su odigrali samo prve dvije utakmice u skupini nakon čega su napustili prvenstvo uvidjevši da nemaju šanse protiv ovih reprezentacija.

Polufinalni dvoboji ponudili su dosta uzbuđenja i pobjede Talijana nad Francuskom 36:32 te Litavaca nad Poljskom 31:25. U finalnom susretu Litva je u malom trileru svladala Italiju s minimalnih 24:23.

Frank Lubin - Litva

Frank Lubin ili kako su ga Litavci registrirali kod Fibe i zvali, Pranas Lubinas, rođen je u siječnju 1910. godine u Los Angelesu. Početkom 20. stoljeća njegovi roditelji emigrirali su iz Litve koja je bila pod ruskom okupacijom i doputovali u Los Angeles gdje se i Lubin rodio.

Još kao student pokazivao je zanimanje za brojne sportove, no košarka ga je nekako najmanje zanimala. Vjerovao je kako može biti odličan atletičar na srednje pruge, ali na sveučilištu su ga uporno nagovarali da se priduži košarkaškoj momčadi. Na kraju je popustio i nije pogriješio.

1936. godine nakon nekoliko izlučnih turnira pozvan je u američku košarkašku reprezentaciju za nastup na OI u Berlinu gdje je osvojio zlato finalnom pobjedom nad Kanadom 19:8. Put u Berlin na kraju će ga odvesti prema Litvi gdje će dobiti naziv "stvoritelja litavske košarke".

Nakon finalnog susreta na OI, pristupio mu je jedan od članova litavske reprezentacije i predložio mu da posjeti Litvu. Nakon razgovora s obitelji, odlučili su svi zajedno otići u Litvu, posjetiti rođake i vidjeti domovinu iz koje dolaze njihovi preci. U Litvi je ostao neko vrijeme, nastupio i na Eurobasketu 1937. godine te se nakon toga kratko vratio u SAD. Međutim 1938. godine ponovno se vraća u Litvu i podučava mlade košarkaše u kampovima te odabire reprezentaciju za Eurobasket 1939. godine. Ubačajem u posljednjoj sekundi donosi Litvi na njezinom tlu naslov europskog prvaka na Eurobasketu 1939. godine u susretu s Latvijom koji Litva dobiva 37:36.

Drugi svjetski rat bio je sve bliži, Litva se našla u opasnosti i Lubin se 1939. godine vraća u SAD gdje aktivno sudjeluje u košarkaškim zbivanjima sve do 1967. godine kada se povlači. Sudjelovao je nakon toga u nekoliko olimpijskih programa pomažući američkoj reprezentaciji raznim predavanjima. 1997. godine ušao je u UCLA Hall of Fame, a preminuo je u srpnju 1999. godine.

Eurobasket 1939.

Litva je organizirala Eurobasket 1939. godine nošena pojavom velikog Franka Lubina i osvajanjem naslova 1937. godine. Prvenstvo se održavalo u Kaunasu gdje je montiran paviljon koji je primao oko 26 tisuća gledatelja od čega je oko 12 tisuća bilo sjedećih mjesta. Ponovno je bilo pozvano osam reprezentacija, ali i sustav natjecanja je ponovno promijenjen. Više nije bilo skupina, igralo se ligaškim sustavom tako da je svaka reprezentacija odigrala po sedam utakmica. Pobjeda je vrijedila dva, a poraz jedan bod dok je u slučaju istog omjera odlučivao međusobni dvoboj.

Eurobasket 1939.

1. Litva
2. Latvija
3. Poljska
4. Francuska
5. Estonija
6. Italija
7. Mađarska
8. Finska.

Litva i Latvija bili su prvi favoriti za naslov. Litavci ponajprije zbog Lubina koji je bio dominantan u to vrijeme u Europi, a Latvija zbog većeg broja košarkaša koji su bili godinu dana ranije poslani u SAD na izučavanje u sklopu YMCA programa. Po povratku iz SAD-a, igrali su tipičnu američku košarku i bilo je jasno kako će dvoboj Litve s Lubinom i Latvije s "Amerikancima" odlučiti prvaka.

Do dvoboja je došlo već u prvom kolu i očekivano je bilo neizvjesno sve do kraja. Tada, sekundu prije kraja susreta Lubin prima loptu pod košem i ubacuje za pobjedu Litve 37:36. Gledatelji su uletjeli na igralište i slavlje je dugo trajalo.

Na putu do naslova Litva je još svladala Estoniju 33:14, Poljsku 46:18, Francusku 48:18, Mađarsku 79:15, Finsku 112:9 i Italiju 41:27. Finci su bili najlošija reprezentacija ovog Eurobasketa završivši nastup na posljednjem mjestu s koš razlikom 70:541. Tako su ubilježili i katastrofalne poraze osim protiv Litve i protiv Estonije 91:1 i Latvije 108:7.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!