Nogomet

Milan spriječio englesko finale

Ivana Spahija • srijeda, 02.05.2007.

Zahvaljujući iznimno požrtvovnoj i taktički zreloj igri u prvom poluvremenu, Milan je nadigrao i posve zasluženo svladao Manchester United te se plasirao u finale Lige prvaka. Već nakon prvih 45 minuta nadoknadili su i prestigli prednost engleske momčadi s Old Trafforda, a u nastavku potvrdili svoju nadmoć. U reprizi finala iz 2005. godine, u Ateni će se tako sastati Milan i Liverpool...

Momci Alexa Fergusona su na San Siro stigli sa prednošću od 3:2 koju su donijeli iz Manchestera, ali svima je bilo jasno da je taj rezultat varljiv i da je dovoljan jedan trenutak nepažnje da sve ode u nepovrat. Upravo se to i dogodilo, deset minuta bilo je potrebno Milanu da postigne pogodak i tako okrene taj rezultat u svoju korist, a igrači Manchestera su nakon tog pogotka ostali nemoćni pa je posrnuli talijanski div mirno dovršio započeto i uz kišu koja je padala tijekom cijelog susreta potpuno je potopio Engleze.

Milan je krenuo silovito od samog početka, već u prvoj minuti Kaka je nakon solo prodora ubacio loptu u šesnaesterac, ali je na nju zakasnio Inzaghi. Dvije minute kasnije nakon izvedenog kornera Seedorf je uputio udarac prema vratima Manchestera, obranio je Van der Sar. U sedmoj minuti odličnu priliku za pogodak imao je Kaka, Oddo je centrirao, a Brazilčev udarac je obranio Van der Sar.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Milan je poveo u jedanaestoj minuti susreta, Kaka se našao sam na rubu šesnaesterca i uputio je neobranjiv udarac u mrežu gostiju. Crveno - crni su držali inicijativu tijekom cijelog prvog poluvremena, igrači Manchestera su se vratima Milana približili tek u 18. minuti kada je Gattuso pokupio Ronalda na nekih dvadesetak metara od vratiju domaćina, iz slobodnog udarca gađao je Giggs, a njegov udarac neutralizirao je Nesta. Dvije minute kasnije Giggs je nakon solo prodora uputio udarac prema vratima Milana koji je završio u rukama Dide.

U 30. minuti Vidić je u svom šesnaestercu izgubio loptu koju je prihvatio Pirlo, veznjak Milana je uputio centaršut kojeg je obrana gostiju odbila do Seedorfa, a Nizozemac je majstorski matirao Van der Sara. 2:0 za Milan! Domaćini su se razigrali u tolikoj mjeri da je jedina prilika gostiju do kraja prvog poluvremena bio loš udarac Ronalda sa nekih 25 metara koji je završio iznad gola.

Otvaranje drugog dijela donijelo je nastavak pritiska domaćina, u 53. minuti je Kaka odlično prošao obranu Manchestera, a njegov udarac je završio u rukama Van der Sara. Gosti su preuzeli inicijativu sredinom drugog poluvremena, u 58. minuti Fletcher je odlično dodao za Ronalda kojega je Gattuso srušio na rubu šesnaesterca, a napadač Manchestera je iz slobodnog udarca pogodio tek živi zid. Pet minuta kasnije Rooney je dodao za Fletchera, razrijedila se obrana Milana, a Fletcher je traljavo gađao pokraj gola.

Gosti su tražili priliku za pogodak znajući da nemaju što čekati, tako se sredinom drugog dijela igra odvijala većinom na polovici Milana. U 64. minuti Ronaldo je poslao dobru loptu prema Rooneyju koji je škaricama pokušao svladati Didu, ali u padu nije dobro uspio zahvatiti loptu. Rooney je opet pokušao promijeniti rezultat u 73. minuti, nakon gužve u šesnaestercu domaćina, Englez je loše zahvatio loptu koja je završila pokraj gola.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

I onda se u 78. minuti dogodio jedan bljesak sa suprotne strane, Gilardino, koji je prethodno zamijenio Inzaghija, sa skoro polovice igrališta sam je krenuo prema vratima gostiju i sa ruba šesnaesterca je bez problema loptu poslao u lijevi donji kut Van der Sara za vodstvo Milana od 3:0 i potpuni potop Manchestera na San Siru. Gosti su još nekoliko puta očajnički pokušali zaprijetiti vratima Dide, u 83. minuti udarac Giggsa je završio pokraj gola, a pet minuta kasnije Heinze je sa 20 metara gađao vrata domaćina, ali ni njegov udarac nije bio velik izazov za Didu.

Tako se Milan sa ukupnih 5:3 plasirao u završnicu Lige prvaka gdje će se u Ateni susresti sa dobro poznatim suparnikom, engleskim Liverpoolom, koji je u uzbudljivoj finalnoj utakmici prije dvije godine preokrenuo zaostatak od tri pogotka i na kraju slavio zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca. Kako će se stvari odvijati ovaj put, ostaje nam za vidjeti 23. svibnja za kada je zakazano finale Lige prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!