Nogomet

Najbolje talijansko vino za finalnu kartu u Ateni

Hrvoje Rafaelić • utorak, 01.05.2007.

Može li Manchester United ponoviti legendarnu 1999. godinu? Situacija je skoro identična. U finalu su FA kupa, Premiership je milimetar od osvajanja, a Liga Prvaka? Upravo tu će imati najviše problema jer Milan ima dva gola u gostima, iako starta s golom zaostatka. Ali legendarne 1999. i Juventus je poveo sa 2:0...

Povijest se po Manchester skoro pa ponavlja. Djeluju na tri fronta i djeluju jako dobro. Najbliže su osvajanju nacionalnog prvenstva (pet bodova prednosti pred Chelseajem), u finalu su FA kupa (protivnik Chelsea), a u polufinalu Lige prvaka brane prednost od jednog gola (3:2 na Old Traffordu). Nakon osam godina, legenda Uniteda Paul Scholes ponovno se vraća u Italiju u, gle slučaja, identičnoj situaciji kao i 1999. godine. U slučaju Unitedovog prolaza, i u slučaju Scholesovog žutog kartona, Sir Alex Ferguson ponovno ne bi mogao računati na njegove usluge u finalu. Također je ista situacija s Cristianom Ronaldom i Gabrielom Heinzeom.

"Ne želim se opterećivati kartonima. Ovo je samo jedna utakmica u nizu i prilika u kojoj se može dohvatiti finale Lige prvaka. Mislim da mi situacija iz 1999. godine može samo pomoći, ali da ne zaigram u finalu, a mi svejedno osvojimo Ligu prvaka bio bih presretan. Odmah takvu situaciju potpisujem. Ovo je prestižno natjecanje i svaka momčad ga želi osvojiti. Znam u kakvoj smo situaciji i pošto smo ovo već sve prošli, nadamo se ponovno pozitivnom rezultatu.", zaključio je 32-godišnji Scholes.

Ferguson ima puno problema u obrambenim redovima. Iako će Nemanja Vidić i Rio Ferdinand putovati u Milan, još nije sigurno da li će zauzeti svoje mjesto u početnoj postavi Crvenih vragova. Rio je svoju ozljedu zaradio prije deset dana u premierligaškom dvoboju sa Middlesbroughom, dok Vidića nema već mjesec dana. Fergie ne može računati na Patrica Evru, koji odrađuje kaznu žutih kartona, dok bi njegovo mjesto na lijevoj strani obrane trebao zauzeti Argentinac Heinze. Louis Saha će utakmicu započeti sa klupe, dok Garry Neville sigurno neće nastupiti.

A što reći o Milanu? Talijanski gigant koji je 1958. i 1969. napravio ono, poslao United u polufinalu kući, što njegovi navijači od njega očekuju i danas. Iako je i sam Gennaro Gattuso iznenađen odličnom igrom Milana u Europi, pravim poznavaocima nogometa ovakav rasplet uopće nije neuobičajen. "Koliko smo problema imali ove sezone pravo je čudo što smo sada u polufinalu Lige prvaka. Morali smo igrati kvalifikacije za Europu, morali smo ubrzati pripreme za novu sezonu, a svi igrači koji su igrali na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj došli su umorni, pogotovo mi Talijani koji smo ostali do kraja turnira.", prokomentirao je uspjeh Milana neizostavni član njegove jedanaestorke.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Rossoneri uzvrat počinju sa deficitom od jednog gola. Talijani brane čast "ostatka Europe", jer u polufinalu, i mogućem finalu, protivnici dolaze sa Otoka. Milan ganja četvrto polufinale u posljednjih pet godina.

Milan sigurno nije Roma, iako Rimljani trenutno bolje stoje na ljestvici Serije A. Roma u Europi nema ono što ima Milan: tradiciju osvajanja naslova, tradiciju igranja velikih utakmica, igrače koji na svojim "leđima" imaju na desetke utakmica kao što je ovo polufinale Lige prvaka. I zato United i njegove trupe moraju biti spremni na 90 minuta potpune bitke žele li osigurati na gostujućem tlu finale u Grčkoj. Svjestan je toga i domaći strateg Carlo Ancelotti: "Ponosni smo što predstavljamo talijanski nogomet u Ligi prvaka. Pogotovo nas to intrigira nakon što je reprezemtacija postala svjetskim prvakom. Moja momčad je prava talijanska momčad, sa talijanskim pedigreom i smatram da smo mi trenutno najbolje što Italija može pružiti europskom nogometu.", u jednom dahu izgovorio je Ancelotti.

Manchester United je ove godine na četiri gostovanja izgubio tri utakmice. Momčad Milana potpuno je spremna, a jedini upitnik predstavlja legenda kluba i kapetan Paolo Maldini: "Ovo je utakmica u kojoj povijest ništa ne znači. Ovo je krucijalna utakmica za obje momčadi, oboje se borimo za finale. Mi smo spremni, a jedina nepoznanica u mojoj glavi je Maldini. Ako bude spreman zauzeti će svoje mjesto u početnoj postavi.", zaključio je trener Milana pressicu uoči dvoboja sa Unitedom.

Za razliku od Mourinha i Beniteza, čija se komunikacija zasniva na "otrovnim" strelicama i svađama, Carlo Ancelotti iznimno je očaran Fergusonom te je, prije nego je odveo momčad u karantenu prije utakmice, poručio: "Pozdraviti ću se sa Fergusonom prije i poslije utakmice. Darovati ću mu bocu najboljeg talijanskog vina prije utakmice tako da poslije nje možemo proslaviti prolazak bolje momčadi u Atenu.". Tako to rade pravi ljudi. Gospoda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!