Nogomet

Valdano oštar prema Mourinhu i Benitezu

Tomislav Pacak • utorak, 08.05.2007.

Nekadašnji svjetski prvak, Jorge Valdano, u španjolskoj je Marci oštro kritizirao Josea Mourinha i Rafaela Beniteza zbog stila nogometa koje njihove momčadi gaje...

"Inspiriran" predstavom Liverpoola i Chelseaja u polufinalu Lige prvaka, Valdano se nije previše trudio svoje mišljenje umotati u celofan: "Nogomet čini subjektivan dojam, a u tome je Anfield nenadmašan. Ako stavite go... na kolac usred strastvenog, ludog stadiona, dosta ljudi će vam reći da je to umjetnost. Ali nije - to je i dalje go... na kolcu. Liverpool i Chelsea su najjasniji i najekstremniji primjeri smjera u kojem nogomet ide - vrlo intenzivan, vrlo kolektivan, vrlo taktičan, vrlo čvrst i vrlo direktan."

Igračku i trenersku legendu Reala takve stvari ne impresioniraju: "Ali, kratko dodavanje? Ne. Finta? ne. Promjena brzine? Ne. Dupli pas? Peta? Nemojte biti smiješni, ništa od toga. Ekstremna kontrola i ozbiljnost kojom su igrale obje momčadi neutralizirala je bilo kakvu kreativnost, bilo kakav trenutak vrhunske vještine."

Valdano smatra da se uzroci mogu potražiti u činjenici da ni Mourinho ni Benitez nisu bili kvalitetni nogometaši: "Imaju dvije stvari zajedničke - neutaženu glad za slavom i želju da sve drže pod kontrolom. Sve to dolazi iz jednog ključnog faktora: ni Mourinho ni Benitez nisu uspjeli kao igrači."

Zbog toga, tvrdi Valdano, njihove momčadi igraju nogomet kakav igraju: "Oni koji nisu imali talent da uspiju kao igrači ne vjeruju u talent igrača, ne vjeruju u sposobnost improviziranja kako bi se dobile nogometne utakmice. Ukratko, Benitez i Mourinho su upravo takvi treneri kod kojih bi Benitez i Mourinho uspjeli kao igrači."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!