Zimski sportovi

Miller se osamostaljuje

Maja Giljanović • nedjelja, 13.05.2007.

Nakon godina provedenih u tihom ratu s ski-savezom SAD-a Bode Miller je u dogovoru s tehničkim direktorom Huntom te glavnim trenerom McNicholom odlučio napustiti okrilje momčadi i u sljedeću sezonu ući kao slobodan agent...

Uzajamne optužbe s jedne strane o neprestanim bančenjima i opijanjima, s druge o nepotrebnim propisima koji su ga navodno ograničavali u izvedbama rezultirala su u reprezentativnom trening kampu u Park Cityju konačnim dogovorom o osamostaljenju. 29-godišnjak je izabrao, od sljedećeg listopada kada starta nova sezona, sam plaćati (visoke) troškove treniranja te putovanja.

Četverostruki svjetski prvak (2003. i 2005.) procjenjuje, međutim, da je novac sitnica u odnosu na mir. Neuspjeh na SP u Švedskoj (ostao bez medalje) i tek četiri pobjede ove sezone (spust u Beaver Creeku i Wengenu te superveleslalomi u Val Gardeni i Hinterstoderu) Miller prvenstveno pripisuje pravilima nametnutima od vodstva reprezentacije što se posebice odnosi na zabranu korištenja prikolice i obvezu odsjedanja s ostatkom momčadi u (zamislite) hotelskim sobama te zabranu konzumiranja alkohola.

Napuštanje reprezentacije nije, pak, novost u SAD-u: šesterostruka pobjednica na utrkama Svjetskog kupa Kristina Koznick je isto učinila 2001. nakon nesuglasica s čelnicima Saveza oko romantične veze s tada pomoćnim trenerom Strippom.

Osebujni Amerikanac će se nadati boljoj sreći u sezoni 2007./08. u koju inače ulazi u lovu na rekord Phila Mahrea. Iz Sarajeva olimpijski pobjednik, naime, s 27 pobjeda u Svjetskom kupu predvodi na listi najuspješnijih američkih skijaša svih vremena. All-rounderu Milleru (ukupnom pobjedniku Svjetskog kupa 2005.godine, prvom američkom nakon Mahrea te Tamare McKinney 1983.) nedostaju dvije da bi dodatno zacementirao već ionako osigurano mjesto u skijaškoj povijesti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!