Nogomet

Bojan Krkić za slavlje Španjolaca

Maja Giljanović • nedjelja, 13.05.2007.

U-17 reprezentacija Španjolske minimalnom pobjedom nad Engleskom osvojila je Europsko prvenstvo koje se proteklih deset dana održavalo u Belgiji te naslijedilo krunu od prošlogodišnjih najboljih, Rusa...

Tradicionalno izuzetno jaki u mladim kategorijama (neobjašnjivo izgubljeni, pak, u "pravoj"), Španjolci su nakon prošlogodišnjeg trećeg mjesta te dvaju izgubljenih finala u posljednjih pet godina (2003. Portugal, 2004. Francuska) konačno slavili na Prvenstvu kojeg su u starom formatu (1982. - 2001.) odnosno U-16 osvajali šest puta (od čega pet pod vodstvom Juana Santistebana). 70-godišnji izbornik, nekadašnji Realov igrač uoči susreta s Englezima je najavio: "Vodio sam svoje igrače u preko deset finala, ali nikad se neću zasititi uzbuđenja koja donose završnice smotri najboljih europskih odnosno svjeskih prvenstava. Protivnik je jak, ali mi smi jači".

Protivnik je, pak, po prvi put u povijesti izborio samu završnicu, a njihov je izbornik Peacock uzvratio: "Sigurno da smo presretni jer smo konačno dohvatili finale, (četiri su puta zapeli u polufinalima) ali ne namjeravamo stati. Spremni smo učiniti taj dodatan korak dalje i iznenaditi Španjolce".

Posljednji međusobni ogled dvije su momčadi imale upravo u Belgiji na prijateljskom turniru, a Španjolci su slavili rezultatom 3:2.

Obje su reprezentacije skupinu završile kao vodeće momčadi da bi u polufinalu Englezi poveli rano protiv Francuske te su usprkos brojnim ozljedama odolili napadima dok su Španjolci nadoknadili gol zaostatka protiv domaćina Belgije te se nakon drame jedanaesteraca plasirali u finale.

U razigravanju za peto mjesto koje ovoga ljeta vodi na SP u Južnu Koreju 3:2 pobjedom nad Nizozemskom bolja je bila Njemačka

Finale je odlučeno pogotkom Bojana Krkića, inače sina nekadašnjeg igrača Crvene Zvezde te danas skauta Barcelone, koji je nedavno debitirao za prvu Barcinu momčad (postigao gol u prijateljskoj pobjedi nad Al-Ahlyjem). Legitimni nasljednik Fabregasa, Torresa, Inieste i dr. koji su se upravo na U-17 po prvi put prikazali svjetskoj javnosti postigao je odlučujući gol u 48. minuti nakon što engleski vratar Steele Meridin lob spušta točno na noge 16-godišnjaka koji ne propušta poklon. U 81. Krkić ponovno pogađa, ali je sudac (Srbin Filipović) ga opravdano poništava zbog zaleđa.

U-17, finale:
Španjolska - Engleska 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!