Nogomet

Abel Xavier se pridružio Beckhamu

HINA • utorak, 15.05.2007.

Nakon engleske zvijezde Davida Beckhama, čelnici američkog nogometnog prvoligaša Los Angeles Galaxya angažirali su i Abela Xaviera (34)...

Bivši portugalski reprezentativac odradio je jednogodišnju suspenziju zbog pozitivnog nalaza na dopinškom testu i odlaskom u SAD pokušava produžiti karijeru. Ove sezone bio je član engleskog premierligaša Middlesbrougha, međutim nije se previše naigrao i u dresu Boroa upisao je tek 20 nastupa.

"Abel Xavier će donijeti iskustvo i mirnoću našoj obrani. Angažirali smo odličnog braniča.", kazao je predsjednik Galaxya, Alexi Lalas.

Xavier, koji je rođen u Mozambiku, nogometni put započeo je u Estreli Amadori. Potom je dvije sezone igrao za Benficu, a jednu u Bariju. Od 1996. do 1998. godine bio je član Real Ovieda, iduća stanica bio je PSV Eindhoven, gdje je proveo jednu sezonu, a od 1999. do 2002. igrao je u Evertonu. Dvije sezone proveo je u gradskom suparniku Liverpoolu, a zatim su uslijedile kratke avanture u Galatasarayu, Hannoveru i Romi. Karijeru je pokušao spasiti dolaskom u Middlesbrough no nije uspio.

U studenom 2005. godine pao je na dopinškom testu nakon lanjskog dvoboja prvog kola Kupa UEFA između Middlesbrougha i grčkog Xanthija i to na steroid dianabol. Suspendiran je na 18 mjeseci, međutim, Arbitražni sud mu je smanjio kaznu za šest mjeseci. Bila je to druga višemjesečna suspenzija u njegovoj karijeri. Prvi put je kažnjen kada je na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj i Belgiji 2000. godine udario suca nakon poraza u polufinalu od Francuske. Bio je suspendiran na devet mjeseci, no kazna mu je naknadno smanjena na pola godine neigranja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!