Nogomet

Platini želi još dva suca na utakmici

Zoran Zdelar • srijeda, 16.05.2007.

Poznato je već od ranije da je predsjednik Uefe, Francuz Michel Platini, protivnik uvođenja moderne tehnologije na utakmici, pogotovo kad je u pitanju suđenje. On kao bolje rješenje predlaže dodatna dva suca na utakmicama...

Nerijetko smo bili svjedoci velikih sudačkih pogreška. Neke rijetke su bile u našu korist, poput Pollova suđenja na Svjetskom prvenstvu 2002. godine kad je poništio dva gola Talijanima, ali ipak znatno češće smo mi bili ti koji smo tugovali zbog određenih sučevih odluka. Kao rješenje se nameće uvođenje modernih tehnologija poput pametnih lopta koje će dati signal sucu kad su prešle gol liniju ili korištenje televizijskih snimaka prilikom donošenja nekakve odluke, što je već neko vrijeme praksa u određenim sportovima.

Mišljenja su podijeljena. Koliko god bismo voljeli da u svijetu nogometa ima što manje nepravednih odluka, upravo je to ono što nogometu dodatno daje na zanimljivosti. Ljudske pogreške dio su svakodnevnog života, pa zašto ne bi bile i dio nogometa, dok god su one nenamjerne.

Predsjednik Uefe, Michel Platini, protivi se uvođenju tehnologije u nogomet i predlaže drukčije rješenje. Njegova želja je da uz tri postojeća suca utakmicu vode još dodatne dvije osobe koje bi nadzirale isključivo kaznene prostore. "Suđenje s tri osobe je zastarjelo. Tri osobe ne mogu stići sve vidjeti na utakmici. Predložit ću uvođenje još dvojice sudaca koji bi mogli biti i stariji od 45 godina obzirom da oni ne bi morali trčati već bi bili pozicionirani pokraj kaznenog prostora.", otkrio je svoj plan Platini.

"Moramo pokazati svijetu da smo protiv pogrešaka i da želimo u nogometu što manje grešaka. Uvođenjem tehnologija riskiramo dehumaniziranje nogometa. Ukoliko televizijske postaje žele kontrolirati suđenje mogu to pokušati izboriti na pravne načine.", oštro je kazao čelni čovjek europske nogometne kuće.

Pojasnio je zatim Platini i koje bi bile neke od dužnosti novih sudaca. Njihov prvenstveni zadatak bio bi paziti je li lopta prešla gol crtu, jer su upravo takve situacije posljednjih godina izazvale najveću bunu u klubovima i reprezentacijama. Bez obzira na to što se ovo nameće kao sasvim izglednim rješenjem, upitna je volja klubova da plaćaju troškove za još dvije službene osobe po svakoj utakmici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!