Nogomet

Sevilla za povijest

Maja Giljanović • srijeda, 16.05.2007.

Kišom okupani Glasgow ugostio je odlično finale Kupa Uefa, a trofej će ostati u gradu u kojem je proveo i proteklu godinu - Sevilla je još jednom otišla do kraja i razveselila cijelu Andaluziju, dok Espanyolu ostaje tek utjeha da je s desetoricom igrača pružio junački otpor. Odluka je pala s bijele točke, a junak pobjednika svakako je briljantni vratar Palop...

Pobjednik 36. finala Kupa UEFA (ne računajući 13 Kupova velesajamskih gradova) u uzbudljivoj je obostrano otvorenoj utakmici postala nakon drame s bijele točke momčad Seville...

Sam uvod u susret bio je više nego zanimljiv; u šestom finalu europskih natjecanja održanih na mitskom Hampden Parku u Glasgowu suprotstavile su se dvije španjolske momčadi, obje u pokušaju da ispišu najsvjetlije stranice svoje povijesti. Sevilla je kao branitelj naslova tražila podvig koji je dosad uspio tek madridskom Realu (1985. i 1986.) dok je Espanyol želio korak dalje u odnosu na 1988. godine te gubitka praktički dobivenog susreta protiv Bayera iz Leverkusena (prvu su utakmicu dobili 3:0 da bi u uzvratu nakon primljenog gola u doslovce posljednjem napadu Nijemaca pali nakon jedanaesteraca).

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Svešpanjolsko finale ujedno je garantiralo 29. pobjednika s juga kontinenta; s 28 naslova Španjolci su do večeras dijelili prvu poziciju s engleskim klubovima. Treneri su također bili u žiži interesa: Juande Ramos mogao je postati prvi trener čija je momčad uspjela dvije godine zaredom osvojiti pehar nakon prošlogodišnjeg razmontiranja Middlesbrougha na Phillips stadionu u Eindhovenu (4:0). S druge je strane 43-godišnji Ernesto Valverde pokušao odagnati avete prošlosti jer upravo je on bio jedan od igrača katalonskog kluba poraženih prije 19 godina.

Dvije su se momčadi inače u španjolskom prvenstvu susrele ukupno 118 puta; Andalužani su uspješniji s 55 pobjeda dok je Espanyol ubilježio 42, ali je posljednjih sezona šesti najuspješniji španjolski klub (unatoč ogromnoj sjeni Barcelone) tradicionalno težak suparnik. Koliko neugodan, dovoljno govori statistika po kojoj je favorizirana Sevilla tek jednom slavila u dvije godine i to upravo u posljednjem susretu, 4. svibnja na Sanchez Pizjuanu (3:1).

Sevilla je kao trećeplasirana momčad Španjolske zasigurno slovila za favorita. Štoviše, Ramosovi igrači su jedina momčad u Europi koja je trenutno u igri za tri naslova u istoj sezoni: u finalu su Lige UEFA, dva boda zaostaju za prvo(i drugo)plasiranim Realom i Barcelonom, a 23. lipnja čeka ih finale Kupa kralja protiv Getafea. Međutim, unatoč tek dvanaestoj poziciji na ljestvici momčad koja je u dosadašnjem tijeku natjecanja zabila čak 32 pogotka te su neporaženi izborili finale (11 pobjeda i tri remija) zacijelo nije mačji kašalj.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Prvo je poluvrijeme otvorio De La Pena u 3. minuti priprijetivši Palopu iz slobodnog udarca, a uzvratio je Kanoute u 7. čiji je pokušaj iskosa skrenut u korner. Uslijedio je period nešto jačeg pritiska Espanyola te je u 17. Urtado opalio s 18 metara, ali je službeno gostujući vratar smireno prihvatio loptu te savršeno asistirao Adrianu. Rukom je izbacio Brazilca na centru, 21-godišnjak je prošao pored Zabalete te u 19. minuti zabio u suprotni kut vratara Iraizoza za vodstvo Seville. Prednost međutim nije potrajala jer nepunih deset minuta poslije Riera neutralizira Adrianov prvijenac u natjecanju primivši loptu na sredini terena te uputivši udarac kojeg nesretni Alves skreće i čini neuhvatljivim za Palopa. Rezultat se do konca prvog dijela više nije mijenjao, a najbliže je golu Sevilla stigla nakon nespretnosti Jarquea koji umalo svladava svog vratara nakon pokušaja Kanoutea dok je u Espanyolovim redovima najopasnije zaprijetio kapetan Tamudo u 40. minuti iz daljine zapucavši u nadi da će skliska od kiše lopta prevariti Palopa.

Drugo je poluvrijeme nekako od samog starta krenulo u Espanyolovom smjeru. Uostalom lanjski osvajač španjolskog kupa (protiv Zaragoze) prošlotjednom utakmicom u Madridu (unatoč 4:3 porazu od Reala) iskazao visoku razinu forme. U 56. opasno je nakon greške Poulsena i asistencije malog Buddhe De La Pene šutirao Tamudo, ali je Palop pravovremen da bi u 59. minuti uslijedila najljepša akcija dotadašnjeg dijela utakmice. Riera je loptu primirio prsima te snažno ljevicom izvrsno pucao, međutim, Palop fenomenalno skreće loptu samim vrškom rukavice u gredu te sprečava sigurno vodstvo Espanyola.

U 68. minuti 26-godišnji Moses Urtado od suca Busacce opravdano zarađuje isključenje; Švicarac je drugim žutim kartonom sankcionirao grubi start s leđa na netom ušlog Keržakova da bi iz slobodnog udarca s 20 metara Alves pucao jako loše i prokockao odličnu prigodu dodatno udariti na moral igrača Espanyola. Usprkos u preostatku susreta obilatoj premoći u posjedu lopte, Sevillini igrači nisu uspjeli iskoristiti prednost igrača više: izglednije su prigode propustili realizirati Keržakov u 73. te Renato dvije minute poslije. Najveću je šansu za protivnika zapravo zakuhao Bask na vratima Espanyola zaplivavši na Keržakovljev ubačaj iz kornera da bi se u nastavku akcije izvadio obranom Kanouteovog udarca iz blizine. Posljednju je prigodu da riješi pitanje pobjednika prije dvaput po petnaest minuta produžetaka promašio u 90. minuti ponovno Brazilac Renato.

Drama se nastavila u sljedećih trideset minuta; branitelj naslova je poveo na samom isteku prvog produžetka četvrtim golom (u deset utakmica) 29-godišnjeg Kanoutea koji je oštru nisku loptu upućenu s desnog boka od Jesusa Navasa smjestio u mrežu sa šest metara. Sevilla je propustila dotući Espanyol u 112. te 114. minuti odnosno vratar Iraizoz dvaput fenomenalno brani pokušaje Puerte odnosno Alvesa. Kazna stiže u 116. minuti kada Brazilac Jonatas koji je u 87. zamijenio De La Penu neobranjivo postavlja konačnih 2:2.

Uslijedio je najuzbudljiviji te ujedno najokrutniji završetak finala. Junačku predstavu Espanyola u dramatičnim je okolnostima anulirao junak Palop. 33-godišnjak je spasio suigrača Daniela Alvesa koji je kao treći Sevillin izvođač promašio okvir vrata te obranama Luis Garcijinog, Jonatasovog te Torrejonovog pokušaja s bijele točke vratio u vitrine izložbenih prostorija Seville trofej namijenjen pobjedniku Kupa UEFA.

Kup Uefa, finale:

Espanyol - Sevilla 3:5 (2:2, 1:1)
0:1 Adriano (18.)
1:1 Riera (28.)
1:2 Kanoute (105.)
2:2 Jonatas (115.)

Jedanaesterci:
Kanoute - 2:3
Luis Garcia - brani Palop
Dragutinović - 2:4
Pandiani - 3:4
Alves - promašio
Jonatas - brani Palop
Puerta - 3:5
Torrejon - brani Palop

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!