Nogomet

Svi putevi vode na Wembley

Bernard Jurišić • četvrtak, 17.05.2007.

Reprezentativne nogometne rane Englezi posljednjih sezona vrlo uspješno liječe sve većim klupskim uspjesima. Premiership je ove sezone s tri kluba u polufinalu Lige prvaka već praktično "pokorio Europu", makar se finale tek treba odigrati. Dok se Liverpool sprema za atenski okršaj protiv Milana, Otok trenutno živi za neku drugu utakmicu. Subotnje finale FA Cupa između Chelsea i Manchester Uniteda. Iz Londona za Sportnet.hr Bernard Jurišić...

Engleska trenutno diše u samo dvije boje. Plavi ili crveni, "milijunaši" ili "milijunaši". Jug ili sjever, metropola ili provincija. Na malo drugačiji, engleski način – Chelsea ili Manchester United.

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

Čak je i finale Lige prvaka u kojemu će treću godinu zaredom Premiership imati predstavnika, daleko u sjeni finala FA Cupa, koje se u subotu igra na Wembleyu. Konačno nakon šest godina "izbjeglištva" na Wembleyu, novom, nikad ljepšem i strahovito skupom izlogu engleskog ponosa i časti.

Toliko skupom da su navijači koji su se domogli ulaznice već izdali grupno priopćenje kako pozivaju na bojkot neuobičajeno skupe hrane i pića u i oko stadiona na dan utakmice. Građevinare valja isplatiti, pa makar i haračem od hot-doga ili bezalkoholnog piva.

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Pitati za ulaznicu za subotnje finale nešto je što ste trebali napraviti prošle ili pretprošle godine. Usprkos cijenama koje dodiruju nebo, prva "prava" utakmica na novom Wembleyu rasprodana je daleko prije nego što se znalo da će tamo igrati trenutno dvije najjače engleske momčadi. A koliko je engleski nogomet jak, pokazuje i činjenica da "netko treći" u ime Engleske kreće na osvajanje Lige prvaka.

Reći da cijeli London diše za subotnju utakmicu bilo bi zaista pretenciozno, jer britanska metropola daleko je od toga da se trese zbog jedne nogometne utakmice, pa makar to bilo i finale najstarijeg kupa. U gradu se još uvijek ne osjeća "vibra" velikog okršaja kojeg čekaju armije plavih i crvenih navijača, no mediji su nešto posve drugo. Sa svih naslovnica "vrište" najave, predviđanja, analize.

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

Strateg Chelsea Jose Mourinho zabavio je javnost problemima u koje je upao zbog psa. Navijači Manchester Uniteda gunđaju zbog najavljenog povišenja cijena ulaznica od naredne sezone za 14%, a što se Liverpoola i finala Lige prvaka tiče, dokazano samoljubive engleske medije praktično ne zanima ni Milan, ni što misli ostatak Europe.

Udarna vijest iz redova "Redsa" je pitanje hoće li Robbie Fowler karijeru nastaviti u Rangersima ili Celticu. Trofej Lige prvaka po engleskim kolegama samo čudom može zaobići Otok. Ne zato što je Liverpool ogromni favorit protiv Milana, nego zato što je Liverpool iz – Engleske.

Slika 4 od 5.
Foto: Bernard Jurišić

No, o Ateni će Otok razmišljati tek od nedjelje ujutro. Do tada - svi putevi vode na Wembley!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!