Rukomet

Naporna nedjelja za ženski rukomet

Ivana Strahija • petak, 18.05.2007.

Ove će se nedjelje, jedan za drugim, odigrati posljednja kola finala u četiri velika europska rukometna natjecanja. Od Kupa pobjednica kupova, preko Kupa EHF-a i Challenge kupa pa do 'najjače' Lige prvakinja, osam će ekipa u svojim kategorijama igrati za titule najboljih.

Kup kupova donosi sraz rumunjske C.S. Oltchim RM Valcee i norveškog Byasen HB Elite Trondheim u Ramnicu Valcei, susret će voditi portugalski sudački par. Rumunjke su u prvom kolu finala porazile Norvežanke s uvjerljivih 30:24, pa imaju veliku šansu taj uspjeh i osvajanje titule ponoviti i u posljednjem kolu.

Izuzetno jaka rumunjska ekipa oprezna je u preranom slavlju, jer je upravo dekoncentracija domaćih u prvom kolu finala u Norveškoj pomogla Rumunjkama da dođu do +6. Pošto se na domaćem terenu mladi tim trenera Arnea Högdahla nije mogao nositi s solidnim rumunjskim napadom predvođenim Steluta Lucom, u ovom kolu Norvežanke najavljuju tek poštenu borbu, bez ikakvih garancija navijačima.

U Kupu EHF-a posljednji će se rukometni susret ove sezone igrati u ruskom Čehovu, gdje domaća Zvezda Zvenigorod dočekuje danski Ikast Bording EH A/S, utakmicu će suditi njemački sudački par. U prvom su kolu Dankinje dobile 35:30, velik broj postignutih pogodaka i u posljednjem kolu garantira zanimljiv rukomet.

Trener Ikasta Ole Damgaard izuzetno je zadovoljan malim brojem tehničkih pogrešaka svoje ekipe, ali smatra da s obzirom na kvalitetu protivnika njegove igračice moraju igrati još bolje ukoliko u Zveningorodu žele potvrditi svoju nadmoć. Ruskinje su s druge strane svjesne toga da je Ikast jednako dobra ekipa kod kuće kao i na gostujućem parketu, pa se pouzdaju u svoju iznimnu fizičku spremu i veliku želju za osvajanjem pehara.

Naše susjede iz Srbije će u nedjleju u Nišu pokušati nadoknaditi –9 iz prvog susreta s rumunjskim Jolidonom, utakmicu će voditi izraelski sudački par. Rezultat od 32:23 nikako nije sjeo igračicama Naise, pogotovo nakon izjednačenog prvog dijela utakmice.

Ipak, Srpkinje uče iz vlastitih pogrešaka i nikako se ne predaju. Trener Svetislav Jovanović cijeli je tjedan radio na poboljšanju napada, no priznaje da će tako veliku razliku biti jako teško stići. Rumunjke u Niš dolaze kao favoritkinje, a Srpkinje će se pokušati od svoje vjerne publike oprostiti barem pobjedom.

Finale Lige prvakinja najneizvjesnije je od svih susreta koji nas očekuju u petak, u Kopenhagenu će Slagelse izazvati rusku Ladu na dvoboj pred francuskim sudačkim parom. Neodlučenih 29:29 još je više zakomplicirala ruska imigracijska birokracija, koja je po mišljenju Slagelsea ne dopustivši ulazak u zemlju njihovoj igračici Carmen Lungu teško oštetila dansku ekipu, a cijeli slučaj razmatra i službena EHF instanca.

No kako Dankinje nisu podnijele zahtjev za poništavanje susreta niti pred utakmicu tražile odgodu, ova žalba neće promijeniti situaciju u bodovnom smislu. Dansku trenericu muči pak sasvim druga a opet ista briga, pošto Crnogorka Maja Savić zbog teške ozljede mišića lista najvjerojatnije neće moći nastupiti.

Finala europskih kupova, 2. krug, 20. svibnja:
Kup pobjednica kupova: Byasen HB Elite Trondheim - C.S. Oltchim RM Valcea (24:30)
Kup EHF-a: Ikast Bording EH A/S - SC Zvezda Zvenigorod (35:30)
Challenge kup: Univ. Jolidon Cluj Napoca - HC "Naisa" Niš (32:23)
Liga prvakinja: HC "Lada Togliatti" - Slagelse DT (29:29)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!