Nogomet

Romario dosegao tisućicu

Maja Giljanović • ponedjeljak, 21.05.2007.

Svjetski prvak s Brazilom 1994. godine Romario je nakon šestotjedne pauze te tri utakmice u kojima je ostajao na suhom (tijekom kojih je njegova Vasco da Gama ispala iz dvaju natjecanja te smijenila trenera) u drugom prvenstvenom kolu zabio svoj 1000. gol te ušao u povijest kao drugi čovjek nakon najvećeg ikad Pelea kojem je to pošlo za rukom...

41-godišnjak je poslavši vratara Magraa u jednu, a loptu u drugu stranu realizirao jedanaesterac u pobjedi (3:1) Vasca nad Sport Recifeom, izazvavši u 48. minuti potpunu pomutnju na Sao Januario stadionu. Deseci ljudi od prijatelja i rodbine do navijača i novinara prodrli su na travnjak uzrokujući petnaestominutni prekid tijekom kojeg je nekadašnjem igraču PSV-a i Barcelone predsjednik kluba Miranda uručio posebno dizajnirani dres s brojkom tisuću na leđima. Romario je nakon otrčanog počasnog kruga nastavio s igrom da bi ga trener Roth nešto kasnije zamijenio što je izazvalo dugotrajan pljesak na otvorenoj sceni.

"Ovaj nevjerojatan trenutak svoje karijere posvećujem obitelji. Nemam riječi kojima bih opisao ponos koji osjećam postavši tek drugi čovjek u povijesti nogometa kojem je uspjelo postići tisuću pogodaka", izjavio je Romario.

Romariju zapravo po službenoj Fifinoj statistici nedostaje još 71 gol jer kako je i 73 puta brazilski reprezentativac sam priznao u zbirku je uključio pogotke postignute u omladinskom uzrastu te na prijateljskim utakmicama. Pravu tisuću je uistinu prešišao jedino Pele koji je svoj jubilarni gol zabio također iz jedanaesterca 1969. u dresu Santosa protiv Vasca. Svjetski prvak iz 1958., 1962. te 1970. godine je inače u 1363 utakmice postigao nevjerojatan 1281 gol.

Ukupan, pak, Romarijev skor uključuje 56 pogodaka u dresu selecaoa dok su se ostali raspodijelili: 263 Vasco da Gama, 187 Flamengo, 130 PSV, 47 Fluminense, 39 Barcelona, 22 Miami, 6 Valencia te 1 Adelaide.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!