Nogomet

U potrazi za osvetom i rekordima

Ivana Spahija • utorak, 22.05.2007.

Prije dvije godine u finalu Lige prvaka Milan se susreo sa istim protivnikom s kojim će se ogledati i u završnici ove euro - sezone. 2005. godina je bila kobna za talijanskog diva, nakon vodstva od 3:0, milanisti su uspjeli prokockati to vodstvo i izgubiti naslov prvaka nakon izvođenja jedanaesteraca. Ove godine najavljuju osvetu te propale sezone. Mogu li zbilja uspjeti?

Milan je pravi "veteran" među klubovima koji su u posljednjih 20 godina bili u finalu Lige prvaka, talijanski klub je čak osam puta došao do same završnice, što je rekord među svim europskim klubovima. Također, Milan je najuspješniji talijanski klub u euro - natjecanjima i "trajao" je u svakoj sezoni Lige prvaka. Vrijedi znati i to da je ovo jubilarni 300. nastup talijanske momčadi u nekom europskom natjecanju. Postignu li dva pogotka u sutrašnjem finalu, dostići će brojku od 500 pogodaka u europskim natjecanjima, a dva im pogotka nedostaju i za okruglih 350 golova postignutih samo u Ligi prvaka.

Prije dvije godine dogodilo se to zlosretno finale u kojem se sigurno vodstvo od 3:0 rasplinulo nakon samo jednog poluvremena, Talijani se nakon hladnog tuša nisu uspjeli oporaviti, a Liverpool je slavio nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U Milanu još uvijek igra osam od 11 igrača koji su bili sudionici tog finala 2005. godine: Dida, Cafu, Nesta, Maldini, Gattuso, Pirlo, Seedorf i Kaka. Osim tog finala, Milan je još samo jednom igrao finale protiv engleskog kluba, to je bilo 1973. godine u finalu Kupa pobjednika kupova gdje je Milan svladao Leeds rezultatom 1:0.

Vezane vijesti

Ove godine, trener Carlo Ancelotti najavljuje osvetu izgubljenog trofeja i povratak izgubljenog sjaja u vitrine talijanskog nogometnog diva. Iako kaže da zna koji će igrači u srijedu navečer istrčati na teren, izjavio je da još uvijek ne želi izlaziti u javnost s imenima jer se ne treba stavljati dodatni pritisak na momčad. Najveći njegov problem u formaciji je izbor napadača, Ancelotti ne krije da je u dilemi između Pippa Inzaghija i Alberta Gilardina. Trener za Inzaghija kaže da postiže više pogodaka, ali je, grubo rečeno, Gilardinov "rad nogu" bolji.

Zbog ozljede koljena upitan je kapetan Paolo Maldini, koji će, ako istrči na teren, postati rekorder u više "kategorija" Lige prvaka. To bi mu bio osmi put da nastupa u finalu Kupa, odnosno Lige prvaka, a kad bi Milan osvojio trofej, Maldiniju bi to bio peti put da je osvojio neki europski naslov. Maldini će također biti najstariji kapetan u povijesti Lige prvaka, sa svojih 38 godina srušit će rekord 36 - godišnjeg Antonija Ramalletsa koji je 1961. godine bio na vratima Barcelone. Milanov kapetan je već u otvaranju ove sezone prevalio svoju stotu utakmicu u Ligi prvaka, to je bilo u susretu protiv Celtica. Maldini je vlasnik još jednog rekorda, najbržeg pogotka u Ligi prvaka, nakon samo 53 sekunde igre zatresao je mrežu - Liverpoola, upravo u onom finalu.

Carlo Ancelotti pokušava skinuti pritisak sa svoje momčadi neprozivanjem igrača koji će biti među početnih 11, a s druge strane potpiruje vatru svojim izjavama pokušavajući umanjiti važnost engleskog kluba. "S tehničke strane, Liverpool je najslabiji od tri engleska kluba koji su igrali u polufinalu. Oni kao da nemaju englesku DNA u svojoj krvi", rekao je Ancelotti na kraju ipak dodajući: "Ali bih volio da u finalu ipak igramo protiv Manchester Uniteda. Oni igraju i puštaju vas igrati".

Kaka je s druge strane naglasio kako Milan nema težnje za osvetom, već oni žele samo osvojiti naslov pobjednika Lige prvaka po sedmi put u svojoj povijesti. Izjavom "Mislim da Liverpool, za razliku od Manchester Uniteda, igra karakteristični engleski nogomet", Kaka je negirao svog trenera Ancelottija. Brazilac je naglasio želju za ponovnim osvajanjem naslova i motivaciju koju njegova momčad ima.

Najbolji Milanov strijelac, koji je postigao 10 pogodaka u Ligi prvaka ove sezone, se najviše pribojava Petera Croucha i Stevena Gerrarda. "On je vrlo opasan igrač u zraku, svaki put kad lopta uleti u šesnaesterac, on je u prilici postići pogodak", kaže Kaka za Croucha dodajući da će njegovi suigrači morati pripaziti na Engleza bude li igrao. Veznjak talijanske momčadi još je više nahvalio Stevena Gerrarda:"On je odličan, moderan igrač koji dodaje, trči, zna proći obranu, postići pogodak, on je glavni u momčadi Liverpoola". Koliko je Kaka fasciniran engleskim napadačem, najbolje opisuju njegove riječi:"To je igrač kojeg bih vrlo rado volio imati u svojoj momčadi".

Ni Gennaro Gattuso nije bio škrt na riječima u opisu igre Liverpoola:"Osjeća se golema razlika u talentu između igrača Manchester Uniteda i Liverpoola. Igrači Liverpoola igraju kao talijanska momčad prije deset godina, svaka lopta im je duga lopta. Njihov koncept igre se sastoji od deset igrača koji su iza lopte i jednog napadača". Iako je i on bio sudionik finala prije dvije godine, Gattuso je sve zaključio riječima:"Ove godine će sve biti drugačije, to vam obećajem. Obaranje rekorda je jedino što nam je važno i učinit ćemo sve da to i ostvarimo".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!