Nogomet

FIFA zabranila planinski nogomet

Marin Vuković • ponedjeljak, 28.05.2007.

Došao je kraj taktici nekih južnoameričkih reprezentacija koje su svoje domaće utakmice organizirale na nadmorskim visinama većim i od 4000 metara. FIFA je odlučila zabraniti odigravanje svih službenih međunarodnih utakmica iznad 2500 metara nadmorske visine...

FIFA objašnjava kako želi održati ravnopravnost natjecanja, te sačuvati zdravlje nogometaša. Bavljenje sportom na takvim visinama predstavlja ogroman teret tijelu i srcu, jer može doći do zamjetnog manjka kisika u krvi, posebno kod većih napora kakve iziskuju nogometne utakmice.

Na ovakvu odluku Fife posve očekivano najžešće su reagirale južnoameričke zemlje, Ekvador, Peru i Bolivija, kojima je običaj postao organizirati utakmice na velikim nadmorskim visinama. Utakmice u glavnom gradu Bolivije, La Pazu, organizirane su na visini od 3600 metara, dok je Peru planirao kvalifikacije za sljedeće svjetsko prvenstvo igrati na stadionu u Cuzcu, koji se nalazi na 3400 metara nadmorske visine.

Iz bolivijskog nogometnog saveza ovakvu su odluku nazvali diskriminacijskom, te smatraju da im je učinjena nepravda, no predsjednik Fife Sepp Blatter takvo je što očekivao. Izvršni odbor je saslušao argumente medicinskog odbora i odlučio djelovati jer nogomet na takvim visinama nije niti zdrav, niti fer prema drugim momčadima", kazao je Blatter.

Iz Perua stižu pretpostavke da je FIFA na ovakvu odluku došla nakon velikog pritiska Brazila i Argentine, koji ipak uživaju veći ugled u svjetskom nogometu i koji su proteklih godina imali velikih problema s odigravanjem utakmica u planinskim predjelima. Brazilski klub Flamengo je početkom ove godine bio prisiljen odigrati utakmicu s bolivijskim Real Potosijem na visini od gotovo 4000 metara, te je nekoliko igrača Flamenga nakon utakmice moralo primiti kisik.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!