Nogomet

Platinijev apel skupini G14

Marin Vuković • utorak, 29.05.2007.

Predsjednik Uefe Michel Platini pozvao je klubove koji čine skupinu G14 na mirno rješenje nesuglasica sa Fifom i Uefom, te zatražio raspuštanje te skupine i zaštitu njihovih prava kroz novo Uefino tijelo za zaštitu prava nogometnih profesionalaca...

Platini je najjačim europskim klubovima ponudio ruku pomirenja, te ih pozvao na rješavanje nesuglasica. "Moramo se prestati viđati na sudovima i raditi predstavu pred cijelom Europom, rekao je Uefin predsjednik. "Predsjednicima i čelnicima najjačih klubova poručujem da svi možemo profitirati od njihovih iskustava i ideja. Izrazite svoje stajalište, Uefina su vam vrata otvorena i nećemo vas razočarati."

Predsjednik Uefe smatra da se sve nesuglasice između skupine G14, Uefe i Fife mogu riješiti kroz novo Uefino tijelo pod imenom Vijeće za strategiju profesionalnog nogometa. "Uvjeren sam da ćete se odazvati ovom pozivu jer je u duhu povijesti nogometa i s ciljem njegova napretka", dodao je Platini.

Skupina G14 osnovana je 2000. godine od strane 14 klubova osnivača: Intera, Juventusa, Milana, Bayerna, Borussije (D), Ajaxa, PSV-a, Liverpoola, Manchester Uniteda, Marseillea, PSG-a, Porta, Barcelone i madridskog Reala. Dvije godine kasnije pridružila su im se još četiri kluba, Arsenal, Lyon, Bayer iz Leverkusena i Valencia, ali je ime skupine ostalo nepromijenjeno. U ovom trenutku svoj interes za pristupanje toj udruzi za zaštitu interesa najjačih europskih klubova izrazilo je još nekoliko klubova, među kojima su najzvučnija imena Chelsea, Celtic i Glasgow Rangers.

Skupina od samog početka djeluje kao tijelo kroz koje najjači europski klubovi pokušavaju zaštititi svoje interese i svoju najveću vrijednost - vrhunske igrače. Iako se prije nekoliko godina pojavila i ideja o osnivanju europske Super lige i izdvajanju iz Uefine Lige prvaka, čini se kako je to ipak bio tek pritisak bez prave namjere da se takvo što i učini.

Posljednjih godina skupina G14 je pokrenula nekoliko tužbi protiv Fife kojima traži kompenzaciju za klubove čiji su se igrači ozlijedili igrajući za reprezentaciju. Štoviše, skupina se zalaže za to da nacionalni savezi plaćaju svojim najboljim igračima nastupe u nacionalnom dresu, a da su u slučaju ozljede dužni platiti odštetu matičnom klubu. Ukoliko sud donese odluku u korist G14, to bi moglo značiti kraj međunarodnom nogometu na kakvog smo navikli, budući da siromašniji savezi sasvim sigurno ne bi mogli plaćati svoje najveće zvijezde.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!