Tenis

Dvije dobre vijesti

Ivor Krapac • utorak, 29.05.2007.

Ivan Ljubičić i Ivo Karlović pobrinuli se za uspješni hrvatski utorak na drugom Grand Slam turniru sezone. Ljubo je u prvom kolu Roland Garrosa nadjačao Arnauda Clementa, dok je Karlo pred kraj dana iznenadio osmopostavljenog Jamesa Blakea. Marin Čilić zaključio je svoj nastup bez jačeg otpora Thierryju Ascioneu u drugom današnjem hrvatsko-francuskom dvoboju...

Prije jučerašnjeg prekida zbog kiše išlo je odlično, s glatkih 6:1 u prvom i mirnom plovidbom do 4:4 u drugom setu, a današnji nastavak donio je prolaz Ivana Ljubičića bez izgubljenog seta i posebno velikih komplikacija. Francuz Arnaud Clement prijetio je ulaskom u četvrti set, no ipak je završilo sa 6:1, 7:5 i 7:6(2) u korist sedmopostavljenog hrvatskog aduta.

Po današnjem povratku na teren Suzanne Lenglen nismo dugo čekali da Ljubo razriješi drugi set u svoju korist. Prvi hrvatski reket došao je do ključnog breaka kod 5:5, pa gem kasnije zatvorio Clementu vrata na svom servisu.

Jedina nada domaćeg aduta tada je bila u potpunom Ivanovom opuštanju ili velikom padu, no to se nije dogodilo. Ipak, do dovršetka ove priče nije išlo baš glatko. Clement je uz break u šestom gemu otišao do vodstva od 5:2 u trećem setu, na servisu kod 5:3 bio je dva poena daleko (30:30), u Ljubičićevom servis-gemu pri zaostatku od 5:4 ponovno - ali do set-lopte nije mogao.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Na koncu, prvi hrvatski reket nije dao veću priliku Francuzu u tie-breaku, u kojem je prošao s ukupno četiri mini-breaka i samo dva izgubljena poena. S autoritetom, onako kako se i očekuje od Top 10 igrača i prošlogodišnjeg polufinalista.

"Znao sam da neće biti lako, već smo igrali puno puta i nijednom nije bila šetnja", komentirao je prvi hrvatski reket nakon šeste pobjede (uz dva poraza) u međusobnim susretima s Clementom: "I on i ja smo ove sezone imali slične rezultate na zemlji, čak smo pobjeđivali iste igrače, očekivao sam veliku borbu."

"Nakon 6:1 u prvom setu, naravno da sam bio zadovoljan i uvjeren da će sve ići kako želim", nastavio je Ivan: "U drugom setu sam, mislim, bio predefanzivan, onda se dogodio prekid... No, nije nedostajalo samopouzdanja, spavao sam mirno, nisam bio pod pritiskom jer sam znao da, čak i ako izgubim drugi set, mogu odigrati dovoljno dobro da pobijedim. Naravno, dobiveni drugi set bio je iznimno bitan."

U drugom kolu Ljubo će se susresti sa Švicarcem Stanislasom Wawrinkom, prošlogodišnjim pobjednikom Umaga, koji je na startu okrenuo zaostatak od 2-0 u setovima i prošao s 0:6, 5:7, 6:2, 7:5 i 6:4 protiv Španjolca Rubena Ramireza Hidalga.

22-godišnji Švicarac, koji je ove sezone pauzirao skoro četiri mjeseca zbog ozljede koljena, probio se do susreta s Ljubičićem nakon četiri sata i tri minute velike borbe, što bi moglo pomoći prvom hrvatskom reketu obzirom da je njihov dvoboj na rasporedu već sutra. Igrat će četvrti meč iza 11 sati na terenu broj jedan.

Ivo Karlović ispratio je osmog nositelja Jamesa Blakea pobjedom u četiri seta, s 4:6, 6:4, 7:5 i 7:5. Tri presudna breaka stigla su svaki put kad je Amerikanac servirao za ostanak u setu, u desetom gemu drugog i 12. gemu trećeg i četvrtog, no ključni trenutak dogodio se ranije. Nakon dobivenog prvog seta, Blake je kod 3:3 u drugom imao 0:40, tri vezane break-lopte koje bi ga znatno približile povećanju vodstva u setovima, no Ivo je ostao čvrst na servisu i spasio tešku situaciju.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Uz 22 asa i vrlo dobrih 69 % ubačenog prvog, sve ostalo išlo je lakše, a nije zasmetalo ni što je Karlo imao čak 31 neforsiranu pogrešku više od Amerikanca (43-12). Blake je imao samo 12 neforsiranih u četiri seta, a izgubio je, tako to zna biti kad je Ivo raspoložen na servisu...

Karlović je današnjom pobjedom poveo s 2-1 u međusobnom omjeru s osmim na svijetu, a treba dodati i da je ovime prekinuo mini-niz od dva uzastopna poraza u prvom kolu, u Barceloni i na Unique Zagreb Openu. Posljednja pobjeda bila mu je ona nad Marianom Zabaletom u finalu Houstona, kad je došao do prvog naslova na ATP Touru.

Novi izazov bit će drugo kolo protiv iskusnog švedskog majstora parova Jonasa Björkmana, koji, kao i Ivo, više voli brže podloge. Björkman je danas nadoknadio zaostatak od 2-0 u setovima i stigao do 6:7(4), 5:7, 6:3, 6:3, 6:1 protiv australskog wild-carda Petera Luczaka.

Za razliku od Ivana Ljubičića i njegove pobjede nad Clementom, Marin Čilić nije bio ni približno tako uspješan protiv "svog" Francuza. Nakon dolaska u glavni ždrijeb kroz kvalifikacije, Marin je pao nakon samo sat i 33 minute dvoboja s 26-godišnjim wild-cardom Thierryjem Ascioneom, 168. tenisačem svijeta.

Francuz je slavio sa 6:2, 6:2, 6:1 i za nagradu dobio susret s Rogerom Federerom u drugom kolu, dok je Čiliću preostalo samo žaliti za propuštenim zvučnim susretom koji bi se vjerojatno odigrao na središnjem stadionu Philippea Chatriera. Prvi na svijetu danas je u nastavku jučer prekinutog meča sa 6:4, 6:2 i 6:4 dokrajčio Amerikanca Michaela Russella.

Marin je pravu priliku za sretniji kraj imao jedino u drugom setu. U prvom i trećem Francuz je prošao s po dva breaka i bez većih problema na servisu, dok će drugu dionicu hrvatski adut pamtiti po čak sedam propuštenih break-lopti. Pet od tih sedam dogodilo se već u prvom gemu, kad je Ascione držao nakon 0:40 i još dvije Marinove prednosti...

Slika 1 od 1.
Foto: Sandro Donda

Nakon te šanse koja je otišla u vjetar, 26-godišnji Francuz stigao je do breaka za 3:1 i usmjerio drugi set u svoju korist, uz jedinu Marinovu šansu za povratak u sljedećem gemu, kad je Ascione držao za 4:1 nakon spašenih 15:40. I tu je praktički došao kraj Čilićevom otporu, završetak drugog i treći set bili su samo formalnost.

Za nešto više, Marin je danas morao servirati bolje. Samo 49 % ubačenog prvog, uz obilno Ascioneovo kažnjavanje drugog servisa, na kojem je Čilić uzeo tek 35 % poena - s takvim serverskim mukama zaista nije ni moglo završiti sretnije.

Sutra će na teren i jedina hrvatska predstavnica u ženskom turniru. Jelena Kostanić Tošić u prvom kolu ide na 12. nositeljicu, Slovakinju Danielu Hantuchovu, a njihov dvoboj bit će drugi iza 11 sati na terenu broj 16. Program će u 11 otvoriti Anastasija Miskina i Meghann Shaughnessy.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!