Nogomet

Stampedo usmrtio 12 navijača

Maja Giljanović • nedjelja, 03.06.2007.

12 mrtvih te najmanje 46 ozlijeđenih tragična je bilanca nesreće nakon utakmice Zambije i Konga u sklopu kvalifikacija za Afrički Kupa nacija...

U gradu od stotinjak tisuća stanovnika na sjeveru Zambije, Chililabombweu, do neobjašnjivog je stampeda došlo po okončanju susreta u kojoj je, sada posve nevažno doduše, domaćin iznenađujuće uvjerljivo slavio s 3:0. Lokalne vlasti čine sve ne bi li se razjasnio povod tragedije jer svjetska je nogometna javnost posebice osjetljiva na sigurnosne uvjete koji vladaju stadionima diljem afričkog kontinenta s obzirom na neizvjesnost koja obavija izgradnju odnosno obnovu stadiona za SP u Južnoafričkoj Republici 2010. godine.

Od ostalih odigranih utakmica izdvojimo neugodan poraz Nigerijaca (2:1) na gostovanju u Ugandi te remi (1:1) Angole kod Eritrejaca. JAR je, pak, nad Čadom upisao rekordnu (4:0) pobjedu, najveću otkako je po svršetku aparthejda Bafana Bafani FIFA dopustila povratak među danas već 208 članica.

Egipat, branitelj naslova osvojenog lani, gostuje danas u Mauretaniji, a na Kup koji će se sljedeće godine održati u Gani putuju prvoplasirane reprezentacije 12 kvalifikacijskih skupina te tri ponajbolja druga iz skupine četiri momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!