Rukomet

Liverpoolovi navijači "najgori u Europi"

Maja Giljanović • ponedjeljak, 04.06.2007.

Navijači Liverpoola proglašeni su najgorima u Europi prema ocjenama policije u civilu koja je protekle četiri godine pratila ponašanja navijača na europskim utakmicama...

Uefin će izvještaj ovoga tjedna biti predan engleskom Ministarstvu sporta, a glasnogovornik William Gaillard je pojasnio: "Ne radi se samo o posljednjem incidentu koji je izbio u Ateni. Liverpoolovi su navijači i inače na glasu kao ekscesni. Od 2003. godine sudjelovali su u 25 različitih incidenata. Navijači drugih klubova najčešće ne prave nikakve probleme".

Finale Lige prvaka je, naime, najsvježiji primjer. Velik je broj navijača ušao na Olimpijski stadion s krivotvorenim ulaznicama ili uopće bez njih, a gužva koja je uslijedila prouzročila je naguravanja u kojima je policija bila prisiljena koristiti suzavac. S tim u vezi je reagirao i Liverpool čiji su čelnici UEFA-i uputili prigovor na neprimjerene mjere sigurnosti. Gaillard, pak, uzvraća: "Zapitajmo se zbog čega u tim istim okolnostima navijači Milana nisu izazvali ni najmanji problem? Uostalom kakvi su to navijači koji kradu ulaznice od drugih koji navijaju za njihov klub ili ih otimaju iz ruku malene djece?"

Liverpoolovi su navijači, inače, odgovorni za Heysel (finale Kupa prvaka u Bruxellesu 1985.) kada je u rušenju zida poginulo 39 ljudi, mahom navijača Juventusa. Belgijska je tragedija, podsjetimo, rezultirala petogodišnjim izgonom Otočana iz europskih natjecanja , a Liverpool je odslužio još dodatnih godinu dana (od predviđene tri).

Sheffieldski Hillsborough u kojem je, pak, na polufinalnom susretu FA Cupa (s Nottingham Forestom) 1989. poginulo 96 navijača redsa doveo je do drastičnih mjera premijerke Margaret Thatcher koje su, čini se, riješile problem huligana na utakmicama Premiershipa, ali na putovanjima Englezi i dalje iskazuju staru ćud.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!