Nogomet

Belgijci teško do pobjede, Nizozemci svladali Portugal

Sanja Čalić • srijeda, 13.06.2007.

Večeras su u grupi A na Europskom prvenstvu U-21 reprezentacija odigrane dvije utakmice. Belgijci su uspjeli pogotkom Marellasa u 82. minuti zabilježiti prva tri boda na prvenstvu, dok je Maceo Righter osigurao Nizozemskoj prvo mjesto u grupi...

Sraz između momčadi Izraela i Belgije imao je vrlo veliki značaj za daljnji tijek natjecanja. Izbornik izraelske reprezentacije Guy Levy za današnju utakmicu odlučio je napraviti određene preinake u odnosu na utakmicu s Nizozemskom, te je postavio izrazito napadačku postavu predvođenu špicom Benom Saharom. Belgijski je pak izbornik Jean – François De Sart u sam vrh napada postavio Kevina Mirallasa koji je, kako se kasnije pokazalo, i postigao pobjedonosni pogodak.

Belgija je u prvim minutama susreta okupirala izraelski šesnaesterac, a upravo je Mirallas i prvi zaprijetio izraelskom vrataru Tomu Al Madonu, koji je danas imao pune ruke posla. No ni obrambeni igrači Belgije nisu zaostajali ispunjavati svoju zadaću, a dva veća prekršaja Marouanea Fellainija sudac Craig Thompson kaznio je žutim kartonima te poslao Fellainija već u 18. minuti u svlačionicu. Izrael je s igračem više sve češće dolazio pred vrata Logana Baillyja, posebice dobru priliku imao je Ben Sahar, no Belgija se dobro držala, te se na poluvrijeme otišlo s početnim rezultatom 0:0.

U nastavku belgijski izbornik u igru je uveo Farisa Harouna, no igra momčadi se taktički nije mnogo mijenjala, s obzirom da su Belgiji bodovi bili prijeko potrebni. Najviše muka belgijskoj obrani zadavao je Sahar, no Izrael ni zamjenama Shushanom,Peserom i Baruchyanom nije uspio realizirati brojčanu premoć na terenu. Belgija se od 70. minute budi te šalje sve više udaraca prema izraelskom golu, a jedan od njih, onaj Kevina Mirallasa u 82. minuti, Al Madon nije uspio zaustaviti. Do kraja susreta Belgijci su i dalje napadali, a nakon četiri minute sudačke nadoknade mogli su početi svoje zasluženo slavlje.

Pobjeda Belgije nad Izraelom donijela je dodatni pritisak utakmici između Nizozemske i Portugala. Kao najveću prijetnju portugalskim vratima, izbornik José Coucerio vidio je Nizozemca Drenthea koji je i predvodio nizozemski napad u početku utakmice, dok Portugal nije uspijevao učiniti nijedan značajniji potez. Gol je visio u zraku, a u 33. minuti portugalski vratar Paolo Ribeiro srušio je u svom kaznenom prostoru Rightersa, te je sudac Knut Kircher pokazao na bijelu točku. Nizozemce je u vodstvo sigurno izvedenim udarcem doveo Babel. Nizozemci su imali nekoliko prilika za uvećati vodstvo u prvom poluvremenu, no nisu ih iskoristili, no Portugal se nije predavao.

Nastavak susreta oba trenera započela su s promjenama koje su unijele svježine na teren. Udarci su se redali i s jedne i s druge strane, a u 75. minuti izvrsnu akciju Babela i Drenthea pogotkom je okrunio Righters i tako Nizozemskoj donio veliku prednost. Trud Portugalaca da se vrate u igru se isplatio, te već dvije minute kasnije, u 77. minuti, Veloso im pogotkom vraća nadu. Unatoč mnogim prijetnjama, Nizozemci su rezultat 2:1 uspjeli održati do posljednjeg sučevog zvižduka.

Ovom pobjedom Nizozemska je postala prva momčad koja je osigurala svoje mjesto u polufinalu, dok će Portugal i Belgija voditi veliku borbu za drugu poziciju u skupini. U slijedećim susretima sastaju se Portugal i Izrael te Nizozemska i Belgija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!