Nogomet

Srbija u polufinalu, Englezi propustili priliku

Ante Pažanin • petak, 15.06.2007.

Na Europskom prvenstvu U-21 večeras su odigrane utakmice između Srbije i Češke i Engleske i Italije. Srbija je u zadnjim minutama golom Jankovića osigurala prolaz u polufinale, dok je Engleska propustila vodstvo od dva gola i odigrala sa Italijom 2:2...

U svojoj prvoj utakmici Srbija je pobijedila Italiju 1:0, a Česi sa Engleskom igrali 0:0. Izbornik Srbije Miroslav Đukić napravio je samo jednu izmjenu u odnosu na utakmicu sa Italijom, umjesto ozljeđenog Miloša Krasića počeo je Zoran Tošić, dok je češki izbornik Ladislav Škorpil postavio četiri nova igrača u odnosu na prvu utakmicu,Michala Kadlec, Michala Papadopulosa, Martina Filloa i Jiria Kladrubskya.

U prvom poluvremenu gledali smo vrlo dobru utakmicu sa prilikama na obje strane. Milan Smiljanić je već na početku utakmice zagrijao vratara Češke Zlamala dok su na drugoj strani Michal Papadopulos i Milan Kopic uputili opasne, ali neprecizne udarce glavom na vrata Srbije. Nakon toga Srbija je imala još dvije dobre prilike iz slobodnog udarca Dejana Milovanovića i nakon dobre akcije Stefana Babovića i Dragana Mrđe koje je uspješno zaustavio Zlamal. Pred kraj poluvremena do tada besposleni vratar Srbije Damir Kahriman dva je puta spašavao svoja vrata nakon udaraca Jirsaka i Kladrubskya. Česi su na dobru igru Srbije odgovorili grubošću zaradivši čak četiri žuta kartona.

Srbija je drugo poluvrijeme počela aktivnije pokušajem Jankovića iz daljine i Smiljanićevim udarcem koji je završio iznad gola, ali najbolja prilika došla je na drugoj strani u 65. minuti kada se Kladrubsky izborio za poziciju u 16 metara i pucao prema golu no Kahriman se iskazao jedva obranivši vršcima prstiju. Nakon toga Srbija je još tri puta bila opasna pred vratima Češke. Dušan Basta koji je ušao u drugom poluvremenu, za malo je promašio gol iz voleja, a Janković i Rakić su u 85. odnosno 90. minuti uputili dobre udarce na gol koje je ukrotio Zlamal. U tim je trenucima Zlamal držao Čehe u igri i činilo se da će utakmica završiti bez golova no u trećoj minuti dodatka stigao stigao je mat Srbije. Antonio Rukavina na desnoj je strani dobro uposlio Milana Smiljanića čiji je centaršut Janković zakucao glavom u gol.

Češkoj tako ostaje zadnja utakmica protiv Italije u kojoj će pokušati izboriti prolazak dalje, a Srbija se može spremati za polufinalni dvoboj.

U drugoj utakmici dana sučelili su se Italija i Engleska. Italija, čak pet puta europski prvak u kategoriji U-21, morala se iskupiti nakon poraza od Srbije u prvoj uakmici, dok je Engleska htjela popraviti loš dojam ostavljen nakon remija bez golova sa Češkom. Engleska je počela sa tri igrača koji nisu počeli prvu utakmicu, Stevenom Taylorom, Markom Nobleom i Leroyom Litom dok je kod Italije Emilio Viviano na vratima zamijenio ozljeđenog Gianlucu Curcija.

Engleska je puno bolje počela utakmicu i u tri navrata ozbiljno ugrozila talijanska vrata. Prvo je Taylor opasno pucao glavom iz blizine no Viviano je pokazao odlične reflekse, a nakon toga je Lita upropastio dvije sjajne prilike za gol. Nakon sjajne lopte Taylora zaobišao je Viviana i uspio promašiti prazan gol, a u 18. minuti dobro je uzdrmao i vratnicu. U tom periodu igre i Italija je imala dobru priliku kada je danas sjajni Taylor blokirao udarac Giampaola Pazzinia.

U 24. minuti engleska opća inicijativa i premoć konačno je urodila plodom kada je David Nugent iskoristio sjajno ubacivanje Leightona Bainesa i glavom u padu poslao loptu iza Viviana. Već dvije minute kasnije Italija je doživjela novi hladan tuš, a konačno se posrećilo Liti koji je nakon točne lopte Ashleya Younga snažnim udarcem zabio za veliko 2:0 Engleske. Italija se nije predavala pa je ubrzo nakon toga Aquilani udarcem iz daljine uzdrmao vratnicu a u 35. minuti Talijani su se, uz dosta sreće, uspjeli vratiti u igru kada se nakon kornera lopta odbila od Giorgia Chiellinia u gol. Nakon toga Italija je imala još dvije dobre prilike za izjednačenje u kojima se oba puta iskazao vratar Engleske Carson zaustavljajući pokušaje Pazzinia. Tako smo u prvom poluvremenu svjedočili sjajnoj utakmici sa čak tri gola i šansama na obje strane.

Inicijativa Italije sa kraja prvog nastavila se i početkom drugog poluvremena kada je ponovno Carson dobro reagirao nakon pokušaja Montoliva. U 55. minuti Giuseppe Rossi kojeg je talijanski izbornik Pierluigi Casiraghi uveo umjesto Palladina pucao je iznad gola, a u 69. minuti Italija je došla do izjednačenja kada je veznjak Rome Alberto Aquilani sjajnim prizemnim udarcem s 20 metara matirao Carsona. Do kraja utakmice Engleska se još dva puta našla u opasnim situacijama pred talijanskim golom koje je uspješno razriješio Viviani pa je do kraja ostalo 2:2. Tim su rezultatom i Italija i Engleska ostale su u igri za drugo mjesto koje vodi u polufinale. Italija će ga u zadnjem kolu morati izboriti protiv Češke, a Engleska protiv Srbije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!