Vodeni sportovi

Pobjednički povratak Draganje

Kristian Hohnjec • subota, 16.06.2007.

Povratak Duje Draganje i iznimna utrka Amerikanca Randalla Bala obilježili su prvi dan "Zlatnog medvjeda" pred malobrojnom publikom na Šalati. Rezultati su bili na svjetskom nivou u gotovo svim disciplinama, a srušen je i američki rekord....

Finalni program otvorila je utrka na 50 metara leđno za plivačice s našom Sanjom Jovanović, koja je razočarala isplivavši dionicu za 29.75, te tako zauzela treće mjesto s gotovo pola sekunde zaostatka za pobjednicom, Ruskinjom Zujevom. Potom su istu disciplinu odradili plivači, a Amerikanac Randall Bal ostvario je najbolji svjetski rezultat sezone i američki rekord ubilježivši 24.92, samo 12 stotinki lošije od svjetskog rekorda. "Iznenadio sam se, nisam očekivao ovako dobar rezultat. Odlično sam krenuo i kasnije se poklopilo. Očito sam u dobroj formi i nadam se da ću sutra također dobro plivati", rekao je Bal. Marko Strahija završio je utrku na četvrtom mjestu.

Duje Draganja pobijedio je u utrci na 100 metara delfin, ali 53.05 nije bilo dovoljno za A olimpijsku normu. Draganja je bio zadovoljan rezultatom, uzevši u obzir da mu je ovo prvo pravo natjecanje nakon oporavka od ozljede: "Sjajan rezultat, dosta sam zadovoljan, sve je prošlo u redu. Očekivao sam da ću umrijeti zadnjih deset metara", izjavio je naš najbolji plivač.

Slika 1 od 1.
Foto: Bernard Jurišić

Gordan Kožulj vodio je prvih 150 metara, no u završnici se nije mogao oduprijeti Austrijancu Markusu Roganu koji je tako potvrdio primat na 200 metara leđno. "Ja sam u situaciji da tek hvatam formu i nisam stopostotno spreman. Zadovoljan sam s time kako napredujem u dizanju forme. Vjerujem da ću do 'olimpijade' biti u najboljem izdanju, bit će to moje četvrte igre i kruna karijere", rekao je naš plivač. Kožulj je utrku završio na drugom mjestu dovršivši dionicu za 2:05.59, što je gotovo sedam sekundi lošije od olimpijske norme. Sanja Jovanović se pobjede domogla u disciplini koja nije "njezina", otplivavši 2:17.37 na 200 metara mješovito. "Da je bar pao državni rekord, ali i ovo je veliki pomak i jako sam sretna. Nastavit ću se truditi da poboljšam mješovito i ganjati hrvatski rekord u ovoj disciplini", rekla je Dubrovkinja.

Posljednje utrke dana bile su one sprinterske, na 50 metara slobodno. Kod žena Šveđanka Therese Alshammar je s 24.80 pomela konkurenciju, ujedno srušivši rekord mitinga. Šećer na kraju bio je troboj Draganje, Marka Fostera i Barta Kizierowskog u plivačkoj "formuli 1". Poljak Kizierowski je na kraju pobijedio s vremenom od 22.55, deset stotinki sporiji bio je Britanac, a Draganja je završio na trećem mjestu.

Od ostalih rezultata ističemo dvostruko slavlje Slovenke Sare Isakovič, uz rekord mitinga na 200 mještovito. Sutra se priželjkuje rušenje svjetskog rekorda na 50 metara delfin Šveđanke Therese Alshammar, koja je isti postavila prije nekoliko dana u Barceloni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!