Rukomet

Crna Gora među elitom, povratak Šveđana

Petar Plevnik • ponedjeljak, 18.06.2007.

Nakon što su proteklog vikenda odigrani uzvratni susreti kvalifikacija za Europsko rukometno prvenstvo, poznato je svih 16 sudionika završnice slijedeće godine u Norveškoj. Povijesni uspjeh i prvo sudjelovanje na europskim prvenstvima izborile su Crna Gora i Bjelorusija, Šveđani su se vratili među najbolje, dok će Srbi propustiti još jedno veliko natjecanje...

Kao što se i očekivalo, najviše neizvjesnosti bilo je u dvoboju Islanda i Srbije. Pogodak prednosti koji su Srbi ponijeli iz Niša, na kraju se ipak pokazao premalim kapitalom za odlične Islanđane. U susretu bez obrana, Olafur Stefansson i društvo uspijeli su ostvariti prednost od dva pogotka prednosti i sa konačnih 42:40 osigurati plasman u Norvešku.

Za razliku od svojih dojučerašnjih reprezentativnih kolega, Crnogorci su već u prvom pokušaju došli do Europskog prvenstva. Nakon slavlja u Portugalu, Crnogorci su u uzvratnom susretu, predvođeni Alenom Muratovićem sa sedam pogodaka, došli do još jedne pobjede (33:27) i povijesnog uspjeha.

Nakon uvjerljive pobjede u prvom susretu (36:25), Šveđani su u Rumunjskoj upisali minimalan poraz (34:33), koji nikoga u švedskim redovima neće ostaviti tužnim, posebice ako se zna da su nekad nepobjedivi Šveđani propustili Europsko prvenstvo u Švicarskoj prošle godine te ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. U pobjedi Rumunja najbolji Iacob i Sania sa po pet pogodaka, kod Šveđana devet pogodaka Arrheniusa.

Nakon minimalne pobjede u Latviji (31:30), Česi su pobjedom na domaćem parketu očekivano potvrdili vizu za Norvešku. Najbolji u pobjedi 33:26 u češkim je redovima bio Nocar sa sedam pogodaka, dok kod Latvijaca šest pogodaka Serafimovicsa.

Velik razlog za zadovoljstvo imaju i Slovaci, koji su nakon minimalnog poraza u Ukrajini (28:29) na domaćem parketu ponizili nekad vrlo dobre Ukrajince sa čak 35:19, izborivši tako drugi nastup na europskim prvenstvima. U pobjedi domaćina najbolji D.Valo i M.Stranovsky sa šest pogodaka, dok kod Ukrajinaca sedam pogodaka Onufrijenka.

Nakon pobjede od 28:23 u prvom susreu u Litvi, Mađari su rutinski odradili uzvratni susret u kojem je sudio naš par Posavec - Sokol, slavivši sa 31:30. Pet pogodaka Gulyasa i Ilyesa za domaćine te sedam pogodaka Novickisa za goste.

Poljaci su obavili formalnost protiv Nizozemaca te nakon pobjede od 31:20 u Nizozemskoj i u uzvratu slavili sa visokih 41:27. Najbolji kod svjetskih viceprvaka Bielecki i Jurecki sa sedam pogodaka, dok kod Nizozemaca sedam pogodaka Boogaarda.

Pet pogodaka prednosti iz prvog susreta pokazali su se i više nego dovoljnom prednošću za Slovence, koji su uspijeli doći do pobjede i na vrućem terenu u Skopju. U pobjedi 33:32 najbolji u sastavu Kasima Kamenice Zorman sa sedam pogodaka te Škof sa 12 obrana, dok kod Makedonaca po šest pogodaka Dimovskog i Mojskovskog.

Prednost iz prvog susret obranili su i Bjelorusi, koji su u Švicarsku doputovali sa devet pogodaka prednosti (33:24). Sastav Dragana Đukića, predvođen Linigerom sa sedam pogodaka, pred domaćom je publikom uspio doći tek do pobjede od dva razlike (30:28) pa će sjajna bjeloruska škola tako po prvi puta dobiti prigodu da pod svojom zastavom nastupi na Europskom prvenstvu.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2008., uzvratni susreti:
ČEŠKA - Latvija 33:26 (30:31)
MAĐARSKA - Litva 31:30 (28:23)
POLJSKA - Nizozemska 41:27 (31:20)
SLOVAČKA - Ukrajina 35:19 (28:29)
Makedonija - SLOVENIJA (32:33) (28:33)
Rumunjska - ŠVEDSKA (34:33) (25:36)
Švicarska - BJELORUSIJA 30:28 (24:33)
CRNA GORA - Portugal 33:27 (30:28)
ISLAND - Srbija 42:40 (29:30)
*u zagradi su rezultati prvih susreta, velikim slovima označene su reprezentacije koje su izborile nastup na Europskom prvenstvu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!