Vodeni sportovi

Randall Bal u Splitu napada svjetski rekord

Maja Giljanović • srijeda, 20.06.2007.

26-godišnji Randall Bal sjajno je isplivanom utrkom na 50 metara leđno u Zagrebu proteklog vikenda ponukao organizatore "Noći svjetskih prvaka" da modificiraju program te tzv. australiani dodaju i Amerikančevu udarnu disciplinu...

Program će na Zvončacu u petak, 22. lipnja otvoriti 14 plivača koji će nakon četiri eliminacijska kruga u finalu dati pobjednika prvog Jadran Grand Prixa na 50 metara slobodno. U prvoj grupi su potvrđeni nastupi redom velikana sprinta: Barta Kizierowskog, Marka Fostera, Krisztiana Takacsa te Federica Bocchije odnosno aktualnog europskog prvaka i brončanog sa SP-a na 50 slobodno, šesterostrukog europskog prvaka i četverostrukog svjetskog rekordera, aktualnog prvaka Mađarske i njegovog talijanskog kolege.

U drugoj će se grupi naći podjednako velike zvjerke: prva zvijezda mitinga Fillipo Magnini, Jason Lezak, Apostolos Tsagkorakis te Peter Mankoč. Talijanu koji je svjetski prvak i europski prvak te rekorder na 100 slobodno društvo će praviti aktualni grčki prvak na 50 te dvostruki svjetski prvak i sedmerostruki europski na 100 mješovito te svjetski i olimpijski pobjednik na 4x100 slobodno.

Hrvatske će, pak, boje u odsutnosti Duje Draganje braniti osvajači medalja s juniorskog EP-a: Mario Delač, Dominik Straga i Mario Todorović, a nastupit će i Jadranaš Ante Zoričić inače državni prvak na 50 slobodno u malim bazenima.

Pokušaj Bala da Split zauvijek upiše na kartu svjetskog plivanja obaranjem svjetskog rekorda Thomasa Ruppratha, organizatori su olakšali dovođenjem zdrave konkurencije u vidu Marka Strahije koji je prije desetak dana oborio državni rekord, a odličnu je formu potvrdio i na Zlatnom medvjedu.

Zagrebački je miting Bal, inače, ocijenio “izvrsnim“ te ga smatra savršenom pripremom za OI u Pekingu. Gost Zvončaca, naime, na 50-ici pumpa brzinu neophodnu za pokušaj kvalifikacija na dvostruko dužoj dionici. Predstojeći američki trailsi će, naime, dati dvojicu koja će izboriti nastup u Kini sljedećeg ljeta, a Bal je trenutno treći na listama.

“Dat ću sve od sebe da popravim nesavršenosti s utrke u Zagrebu te srušim rekord“, najavio je Bal izrazivši zadovoljstvo postignutim vremenom (24.92), ali i nadu da će se u Split poklopiti sve okolnosti potrebne da se obori 24.80 koje je Nijemac postigao još 2003. u Barceloni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!