Nogomet

Chelseajevog Mikela prate kontroverze

Maja Giljanović • četvrtak, 21.06.2007.

Mladog veznjaka engleskog doprvaka Chelseaja Johna Obija Mikela Nigerijski nogometni savez suspendirao je kako iz najjače A reprezentacije tako i iz olimpijske U-23 momčadi...

20-godišnjaka je kazna snašla zbog, pojašnjava glasnogovornik, "frapantnog iskaza nepoštovanja prema nacionalnoj momčadi te pretpostavljanju interesa domovine klupskom dresu". Mikel je, naime, početkom mjeseca odbio odazvati se pozivu izbornika Bertija Vogtsa uoči gostovanja u Ugandi u sklopu kvalifikacija za Afrički Kup nacija (sljedeće godine u Gani), a također je eskivirao poziv izbornika Samsona Siasije za kvalifikacijski susret protiv Gane kojim su Nigerijci pokušali izboriti plasman na Olimpijske igre u Pekingu sljedećeg ljeta.

Usprkos iz Chelseaja dostavljenoj dokumentaciji o istegnuću mišića koje se, navodno, tretira u Londonu, Nigerijski savez zahtijevao je dolazak u reprezentativni kamp te pregled kod domaćeg liječničkog tima. Mourinho Mikelu nije dozvolio put, a kazna je "rezultat očitog manjka poštovanja prema suigračima". Vogts je Mikela izostavio s popisa prošlog tjedna prije domaćeg susreta s Nigerom, a upitno je koliko će dugo potrajati suspenzija. "Budući je Mikelu očito više stalo do kluba nego do Nigerije, pitanje je potpuno nebitno. Želimo mu, pak, svu sreću s Chelseajem, ali u skoro vrijeme nećemo ga više zamarati pozivima".

Inače je Mikelu prošle godine za nastupa na Kupu nacija prijećeno smrću, a FIFA je već jednom ranije bila prisiljena intervenirati u razmiricama između Chelseaja i Manchestera; United je, naime, 2005. osigurao njegov transfer iz norveškog Lyna, ali su se potom javili Londončani s tvrdnjom da je Nigerijac prevarom dovabljen na Old Trafford te da je njegova vlastita vruća želja ugovor u Chelseaju. FIFA je naredila povratak u Oslo da bi sljedeće sezone Manchester odustao od opcije otkupa igrača (potpomognut s 12 milijuna funti nadoknade) čime se spor rješava te Mikel u ljeto 2006. postaje novi penzioner.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!