Nogomet

Italija ipak u Pekingu

Vedran Attias • četvrtak, 21.06.2007.

Ova utakmica nije bila u programu natjecanja prije početka natjecanja. Naime, s ovog prvenstva prve četiri momčadi idu na Olimpijske igre i tamo će predstavljati Europu, no kako su Englezi ušli u polufinale, a oni ne šalju svoju reprezentaciju na Olimpijske igre, morala se igrati utakmica za 5. mjesto da se odluči tko će biti četvrti predstavnik Europe u Kini. U utakmici se mogao vidjeti "moderan nogomet". Puno trke i čvrste igre s malo pravih prilika. Mladi igrači su pokazali da se ove dvije reprezentacije ne moraju brinuti za svoju budućnost...

Portugal - Italija

Utakmica je počela u visokom ritmu, ali bez nekih većih prigoda. Najbolji Talijan u prvom dijelu Marco Motta iz Udinesea često je prolazio po desnoj strani, a jedan od njegovih prodora je Giuseppe Rossi u 11. minuti zamalo pretvorio u pogodak. Portugal je brzo odgovorio sa svojom prvom prilikom u 13. minuti. Nakon dobrog centaršuta Manuela Fernandesa glavom je zaprijetio Ricardo Vaz Te iz Boltona.

Kod Portugala sve akcije su išle preko kapetana i najbitnijeg igrača u sredini terena Joaoa Moutinha koji igra za Sporting Lisabon. Moutinho je jedan od čak pet mladih Portugalaca koji imaju nastupe za prvu momčad, dok kod Talijana samo dva igrača imaju nastupe za prvake svijeta, a to su Giorgio Chiellini i Alberto Aquilani. Važnost utakmice je smanjila broj čistih prigoda, ali razumljiva je opreznost i jednih i drugih jer je veliki ulog - Olimpijske igre. Italija je momčad koja je najviše puta bila na Olimpijskim igrama, čak 14 puta dok su Portugalci na Olimpijskim igrama bili četiri puta.

U 25. minuti Manuel Fernandes natrčava na jedan odbijanac i silovito puca, ali preko gola. Giuseppe Rossi je najopasniji za Portugal, a njegov kolega u napadu Gianpaolo Pazzini je u lošoj formi i na današnjoj utakmici, naime nije zabio niti jedan pogodak na turniru. U 29. minuti je Rossi dobio žuti karton nakon grubog starta na Vareli što će se poslije pokazati bitno. U 27. minuti nakon kornera Italije je zaprijetio kapetan Chiellini. U 31. minuti najbolja prilika Portugala u prvom dijelu. Varela je sve sam napravio - prošao je po desnoj i ušao u sredini nakon čega je slijedio sjajan udarac lijevom nogom koji je prošao malo pored vrata. Već u idućoj minuti je odgovorio jedan od najboljih igrača Italije na prvenstvu Aquilani dobrim udarcem koji je prošao blizu vrata. U 41. minuti se prvi puta istaknuo Nani, veliko i skupo pojačanje Manchestera, lijepim prolazom po lijevoj strani i udarcem kojeg je Emiliano Viviano s malo problema ipak obranio. U 43. minuti Rossi je imao najbolji priliku utakmice za Italiju. Lijepo je od centra povukao polukontru i nanizao tri Portugalca, no prije samo udarca Pazzini mu je uzeo loptu i pogodio Paula Ribeira koji se dobro postavio. Sudac, Francuz Stephane Lannoy, odsvirao je kraj poluvremena bez ikakve nadoknade za kojom nije ni bilo potrebe jer je bila čista igra.

Drugo poluvrijeme je bilo lošije. Bilo je i dalje puno trke i ritma, ali i manje prilika. Nastavak je počeo odličnim udarcem Nanija u 46. minuti. U 55. minuti talijanski izbornik Pierluigi Casiraghi radi prvu zamjenu. Iz igre izlazi indisponirani Pazzini, a ulazi 193 centimetra visoki Graziano Pelle. U 57. minuti Moutinho lijepo prolazi kroz sredinu, ali njegov udarac je slab i ide po zemlji. Pet minuta poslije Motta koji i dalje stalno prolazi po desnoj strani je odlučio pucati jer njegovi dobri centaršutevi nisu donijeli ništa. U 74. minuti se dogodio najzanimljiviji događaj drugog dijela. Nakon što je Francuz jedan duel na sredini terena vidio kao prekršaj Rossija, Talijan je odmahnuo rukom. Nije to bilo onakvo protestiranje kakvo se može vidjeti kako prolazi nekažnjeno u nizu situacija. Malo je samo odmahnuo rukom, no Francuz nije dvojio niti sekunde - drugi žuti karton za Rossija. Talijani su ostali s igračem manje, a još je i Aquilani dobio žuti karton zbog prigovora. Iako se očekivalo kako će Portugalci s igračem više pritisnuti i možda riješiti pitanje pobjednika prije produžetaka, to se nije dogodilo. Do isteka 90 minuta vidjeli smo još po jednu priliku s obje strane. Prvo je u 89. minuti Nani još jednom lijepo prošao i pucao, a u 90. minuti visoki Pelle je dobro okrenuo svog čuvara i pucao. Ni nakon 90 minuta nismo dobili momčad koja će ići na Olimpijske igre.

U produžetku nismo vidjeli puno. Obje momčadi su čekale jedanaesterce. Igrači su već bili umorni pa je i ritam utakmice pao. Vidjeli smo nekoliko situacija koje su mogle završiti pogotkom, ali više su izlazile iz pogrešaka nego iz nekih dobrih poteza. Nani je u 92. minuti imao priliku za dobar udarac, ali je loše pucao sa samog vrha šesnaesterca. U drugom produžetku, u 115. minuti Yannick Djalo imao je najbolju priliku utakmice za Portugal. Marco Andreolli iz Intera je teško pogriješio i ostavio loptu Djalu, ali Djalo je promašio prazna vrata. Nakon toga, bilo je jasno da ćemo gledati jedanaesterce koji će odlučivati koja će momčad na Olimpijske igre.

Jedanaesterce su otvorili i jedni i drugi pogocima. Za Portugal, koji je prvi pucao, su zabili Moutinho i Nani. Za Talijane su precizni bili Pelle i Montolivo. Jedanaesterac Pellea je bio i najljepši trenutak utakmice. Lagano je samo piknuo loptu preko vratara koji se čak pokušao i dignuti i tako još uljepšao ovaj prekrasan zgoditak. Manuel Fernandes je pucao sljedeći za Portugal. Viviano je pogodio stranu i obranio loše izveden udarac. Domenico Criscito je zabio za vodstvo Italije 3:2. Veloso je produljio nadu Portugala, a i Palladino iza njega je bio precizan. Antunes je morao zabiti da ostavi Portugal u igri, ali je promašio cijela vrata i tako poslao Italiju na Olimpijske igre.

Europsko prvenstvo U-21, utakmica za peto mjesto
Portugal - Italija 3:4 - 11m (0:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!