Nogomet

SAD i Meksiko u finalu Gold Cupa

Maja Giljanović • petak, 22.06.2007.

Branitelj naslova te domaćin CONCACAF Gold Cupa, SAD i četverostruki pobjednik turnira Meksiko sastat će se u nedjeljnom finalu na Soldiers Fieldu u Chicagu nakon poprilično teško izborenih polufinalnih pobjeda protiv Kanađana odnosno Guadalupljana...

SAD je držao utakmicu pod kontrolom do 15 minuta prije kraja; vodstvo je osigurao Frankie Hejduk udarcem s 20 metara, a za podebljanje prednosti je prije isteka prvog dijela zabio Landon Donovan realiziravši kazneni udarac zbog prekršaja vratara Onstada na DaMarcusu Beasleyju. U 75., pak, Ian Hume svladava Kasey Kellera za neizvjesnu završnicu koja kulminira u četvrtoj minuti sudačke nadoknada i pogotka Atibe Hutchinsona. Izjednačenje 24-godišnjaka iz danskog prvaka FC Kopenhagena je, međutim, kratkog vijeka jer pomoćni sudac, potpuno neopravdano, podiže zastavicu zbog navodnog zaleđa.

U drugom se polufinalu Meksiko na jedvite jade razračunao s prekomorskim francuskim departmanom; sićušna skupina karipskih otočića se pokazala vrlo tvrdim orahom. Meksikanci jesu dominirali cijelih 90 minuta, ali je odluka nakon nekoliko izvrsnih obrana vratara Grandela prvenstveno udaraca Cuauhtemoca Blanca odlučena tek u 70. minuti i to trenutkom inspiracije kapetana Pavela Parda. Stuttgartov je 30-godišnjak, naime, opalio s preko 25 metara te osigurao finale 26. reprezentaciji FIFA-ina poretka.

Dvoboj Amerikanaca i južnih im susjeda bit će njihov treći međusobni okršaj u finalima (1993., 1996., 1998.) s tim da je Meksiko dosad uvijek pobjeđivao (4:0, 2:0, 1:0). Nadu da će obraniti prije dvije godine osvojen pokal i onemogućiti Meksikancima da se nakon 2003. ponovno okite naslovom najboljeg, SAD-u podgrijava činjenica da od 2002. nisu od Hugo Sanchezove momčadi izgubili na vlastitom terenu.

Polufinale:
SAD - Kanada 2:1; Meksiko - Guadalupe 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!