Vodeni sportovi

Jason Lezak osvojio Jadran Grand Prix

Maja Giljanović • subota, 23.06.2007.

32-godišnji Amerikanac Jason Lezak prvi je pobjednik Noći svjetskih prvaka dok njegov sunarodnjak Randall Bal nije uspio oboriti svjetski rekord Thomasa Ruppratha na 50 metara leđno...

U tzv. australijani odnosno plivanju 50 metara slobodno jedan-na-jedan u drugu su se rundu plasirale redom najveće zvijezde mitinga na splitskom Zvončacu, među ostalima: svjetski i europski prvak te europski rekorder na 100 slobodno, Talijan Fillipo Magnini, europski prvak te svjetski brončani, Poljak Kizierowski i šesterostruki europski prvak te četverostruki svjetski rekorder, Britanac Mark Foster.

Na samom su startu, pak, (nepotpomognuti Dujom Draganjom) zapeli svi hrvatski predstavnici uključujući najveće uzdanice, osvajače odličja s Europskog juniorskog prvenstva Marija Todorovića (srebrnog na 50 i 100 delfin), Dominika Stragu (brončani na 50 i 100 delfin) te Marija Delača (srebrni u štafeti 4x100 slobodno).

U sljedećem su krugu iznenađujuće poražena dvojica uoči starta utrke ponajvećih favorita, Magnini i Kizierowski, a u polufinale su se plasirala dva Amerikanca, Britanac i Grk. Svjetskom i olimpijskom prvaku u štafeti 4x100 slobodno pridružio se svjetski prvak na 50 leđno Randall Bal, a Foster je za finale plivao protiv aktualnog prvaka Grčke na 50 slobodno, Apostolosa Tsagkarakisa. Finalni je, pak, okršaj pripao iskusnom jasonu Lezaku koji je s vremnom 22.50 pobijedio također (pre)iskusnog (37-godišnjeg) osvajača 40 različitih odličja na svjetskim i europskim prvenstvima te Commonwealth igrama koji je isplivao 23.09 (osobni rekord 22.19 je inače postavio u Fukuoki 20001. godine).

Posebnu atrakciju večeri pripremio je 26-godišnji Bal koji je nakon 24.92 isplivanih na Zlatnom medvjedu prošlog tjedna najavio pokušaj obaranja svjetskog rekorda Thomasa Ruppratha postavljen 2003. u Barceloni. Organizatori su Amerikancu osigurali dostojnu podršku, u prvom redu friškog hrvatskog rekordera Marka Strahije te Maškovića, Cvitkovića i Leskura. Strahija je, međutim, sa 26.36 podbacio te ostao miljama daleko od olimpijske norme dok je Bal nošen gromoglasnom podrškom popunjenih tribina (1000 gledatelja) vrijeme zaustavio na 25.30 te nakon utrke najavio "povratak u Split koji ga je oduševio u svakom pogledu ukoliko do sljedećeg ljeta ne obori Nijemčevih 24.80".

Prvog dana ljeta prvi je Jadranov GP u potpunosti ispunio očekivanja i za nadati se da će se u godinama koje slijede prometnuti u stalnu točku na ruti ponajvećih svjetskih plivačkih zvijezda u njihovim pripremama pred velika natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!