Nogomet

Hagijev povratak u Steauu

Maja Giljanović • nedjelja, 24.06.2007.

17 godina nakon odlaska iz Steaue u madridski Real, Georghe Hagi, objavio je predsjednik kluba Gigi Becali, vraća se u redove nekadašnjeg europskog prvaka (1986. protiv Barcelone nakon jedanaesteraca)...

Kao dvostruki uzastopni prvak, Steaua ove sezone nije uspjela obraniti naslov te je ostala za leđima ljutog gradskog rivala Dinama, a ionako rekordna 23 osvojena prvenstva u sljedećoj će sezoni pokušati nadograditi najbolji rumunjski nogometaš u povijesti, vole mu tepati, Maradona s Karpata. Hagi stiže u Bukurešt umjesto dojučerašnjeg trenera Cosmina Olaroiua koji je, inače, preuzeo Saudijce iz Al-Hilala.

38-godišnjaku Becali nije imao srca stajati na putu"; Arapi ga plaćaju doslovce suhim zlatom: 1.7 milijun eura po sezoni što ne čudi jer je kao trener Steaue u svojoj prvoj sezoni 2006. osvojio prvenstvo i Superkup te izborio polufinale Kupa UEFA. Lanjsku kampanju u Ligi prvaka su okončali na trećem mjestu iza Lyona i Realaa ispred kijevskog Dynama izborivši se za proljeće u Europi (eliminacija u osmini finala od kasnijeg pobjednika, branitelja naslova Seville).

S Hagijem je još neizvjesna tek duljina ugovora; dvije ili tri godine, ali 42-godišnjak sigurno stiže na Ghenceu i to "ustreptala srca". Navijači će se, pak, nadati da je najbolji strijelac (35) te drugi (iza Dorinela Munteanua sa 131) po broju reprezentativnih nastupa (125) naučio pokoji trik nakon debakla na izborničkoj poziciji Rumunjske koju 2002. nije uspio odvesti na Svjetsko prvenstvo u Japan i J. Koreju, a ruže mu nisu cvjetale ni na trenerskim pozicijama u turskom Bursasporu te domaćoj Politehnici iz Temišvara koji su mu uručili otkaze nakon razočaravajućih igara na startu sezona. Jedini kakav-takav uspjeh je postigao u Galatasarayju s kojim je 2005. osvojio Kup; Becali ga je još tada želio vratiti "kući", ali financijski nije mogao popratiti apetite osvajača ukupno 16 trofeja te jednog od rijetkih sretnika članova oba velikana: Reala (1990. - 1992.) i Barcelone (1994. - 1996. godine).

Prvi će ispit novi trener imati u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka početkom kolovoza, a momčadi se pridružuje već sutra.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!