Nogomet

Počinje Copa America

Kristian Hohnjec • utorak, 26.06.2007.

Noćas počinje 42. izdanje Copa Americe, najstarijeg kontinentalnog natjecanja na svijetu. Momčadi Južne i Središnje Amerike odmjerit će snage u Venezueli, a branitelji naslova su Brazilci koji su 2004. svladali Argentinu nakon jedanaesteraca...

Kao i tada natjecanje je sačinjeno od tri skupine po četiri zemlje, a uz dvoje prvoplasiranih, četvrtfinale će osigurati i dva najbolja trećeplasirana sastava. Venezuela je mnogo investirala u održavanje ovog događanja, sagrađena su čak tri nova stadiona, a pokrenuta je i velika medijska kampanja u ovoj državi, koja se nalazi na sjevernoj obali Južne Amerike. Favoriti natjecanja su Argentinci, koji dolaze gotovo u najjačem sastavu, dok su Brazilci izostavili glavne zvijezde. Većina utakmica počinje između 22 sata i ponoći po srednjoeuropskom vremenu.

Skupina A

Domaćini su smješteni u prilično "prijateljsku" grupu. Natjecanje će otvoriti protiv Bolivije, koja na Copa Americi nije ostvarila pobjedu već 10 godina, a bivša zvijezda portugalske lige, a danas izbornik Erwin Sanchez na raspolaganju ima tek jedno poznato ime u vidu stopera Villareala Juana Manuela Pene. Uz Penu, na europskom kontinentu još igraju veznjaci Gualberto Mojica (Pasos Ferreira) i Ronald Garcia (Aris), dok je nama poznatiji napadač Diego Cabrera, koji je svojedobno bio na korak od zagrebačkog Dinama. Jedini etablirani igrač Venezuele i njihova zvijezda je ofenzivni veznjak Mallorce Juan Arango. Predvođen nizom igrača koji kruh zarađuju na Starom kontinetnu, favorit skupine je Urugvaj. Alvaro Recoba, Diego Forlan i društvo tražit će utjehu nakon što se nisu uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo. Peru se ne može pohvaliti velikim uspjesima na Copa Americi u prošlosti, no trio impresivnih napadača - Pizarro (Chelsea), Farfan (PSV) i Guerrero (HSV) ima priliku to promijeniti.

prognoza: 1. Urugvaj 2. Peru 3. Venezuela 4. Bolivija

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Skupina B

Iako bez najvećih zvijezda, Brazilci ne bi trebali imati poteškoća u prolasku grupe. Nakon zajedničkih dana u Santosu, Diego i Robinho opet će zaigrati u tandemu, a pomoći bi trebali Dani Alves, Gilberto Silva i Julio Baptista. Vrlo ambiciozna je i ekipa Meksika, koja i dalje u momčadi ima veterana Cuauhtemoca Blanca (Chicago). Uz Rafaela Marqueza (Barcelona) u inozemstvu još igra Nery Castillo (Olympiacos), dok su ostali igrači iz meksičke lige poput Gerarda Torrada i Jareda Borgettija (oba Cruz Azul), koji su nekad uspješno igrali u Španjolskoj, odnosno Engleskoj. Najveća zvijezda Čilea je mladi veznjak Matias Fernandez iz španjolskog Villareala, a oslonac ekipe bi trebao biti krilni igrač Liverpoola Mark Gonzalez. Ekvadorci će nastupiti s većinom igrača koji su igrali na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, što znači da se najviše očekuje od Edisona Mendeza (PSV), Ulisesa De La Cruza (Reading) i Luisa Valencije (Wigan).

prognoza: 1. Brazil 2. Meksiko 3. Ekvador 4. Čile

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Skupina C

Favorizirani Argentinci dolaze s najvećom zvijezdom natjecanja Leom Messijem, koji bi zajedno s hitrim Carlosom Tevezom trebao biti permanentna prijetnja vratarima. Tu su još veterani poput Ayale, Riquelmea, Verona, Zanettija i Crespa. Paragvajci su u fazi slaganja momčadi nakon oproštaja Carlosa Gamarre i Jose Luisa Cardoza. Bayernom duet Julio Dos Santos i Roque Santa Cruz daje im nadu da mogu nešto učiniti u Venezueli. Kolumbijci su prilično dobro igrali na zadnjem prvenstvu, kada su braneći naslov došli do polufinala. Ivan Ramiro Cordoba (Inter Milano) i dalje je predvodnik reprezentacije, koja se oslanja na dva mlada napadača - Edixona Pereu (Bordeaux) i nesuđenog Dinamovca Huga Rodallegu (Monterrey). Amerikanci ne dolaze u najboljem sastavu, najvažniji otkaz je onaj Landona Donovana, a glavne zvijezde momčadi bit će vratar Kasey Keller (Borrusia M.) i napadač Kansasa Eddie Johnson.

prognoza: 1. Argentina 2. Kolumbija 3. Paragvaj 4. SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!