Tenis

Ljubo odradio prvo kolo

Maja Giljanović • utorak, 26.06.2007.

Nakon senzacionalne Nike Ožegović, hrvatski je tenis dobio i drugog predstavnika u 2. kolu Wimbledona. Ivan Ljubičić pobijedio je Amerikanca Vincenta Spadeu s 3-1 (6:4, 6:4, 4:6, 7:6), a naredni protivnik bit će mu Čeh Jan Hernych...

15. nositelj je na terenu broj dva poznatom inače kao "groblje favorita" uz podosta poteškoća nastavio seriju započetu proteklog tjedna osvajanjem ATP turnira u Den Boschu protiv Amerikanca koji je slavio u njihovom posljednjem susretu (2005. na tepihu u Lyonu) i čije izvlačenje na ždrijebu Ljubi zasigurno nije izazvalo osmijeh na lice.

Unatoč početnim problemima i spašavanja neobranjivim servisom jedne break prilike u svom prvom gemu, 12. je igrač svijeta nastavio poprilično autoritativno te u sedmom gemu iskoristio dva protivnikova poklona za prednost od 4:3 koju je potvrdio odserviravši sljedeći gem bez izgubljenog poena. Servirajući, međutim, za prvi set Ljubičić je izgubio koncentraciju nakon sumnjivo dosuđenog auta na, po njemu, as servis te prosuo 30:0 samo da bi se prvim servisima izvukao iz nevolje te nakon 29 minuta stigao do prednosti od 1:0 u setovima. Ukupna statistika prve dionice je bila uvjerljivo na "našoj" strani: šest aseva, 83% prvog servisa, 15 winnera te četiri neprisiljene pogreške.

Vezane vijesti

Drugi je set riješen na sličan način; obojica su suvereno držala servise da bi Amerikanac u devetom gemu izgubio koncentraciju i dvostrukom greškom na 0:40 praktički Ljubičiću darovao break. As servisom je ovogodišnji dvostruki osvajač na ATP touru (Hertogenbosch i ranije Doha), pak, dovršio posao nakon 27 minuta, devet neobranjivih servisa, 76% ubačaja početnog udarca, 16 izravnih poena te samo dvije neprisiljene greške.

U trećem se, međutim, 66. igrač svijeta vraća u život; nakon propuštenih 15:40 u drugom gemu, Spadea pravi break u desetom: katastrofalno se strmoglavio Ljubin postotak ubačaja prvog servisa kojeg je pet godina stariji nekadašnji četvrti junior svijeta i 1992. osvajač Orange Bowla iskoristio te nakon ukupno pet prigoda za oduzimanje servisa (Ljubičić, pak, nije osigurao nijednu) nakon 38 minuta igre smanjuje rezultat.

Ljubo je u tim trenucima poprilično iznerviran čak zaradio i opomenu sutkinje Sandre de Jenken, a pokazat će se na kraju susreta smetala ga je ispravnost tzv. kiklopa odnosno spravice na servis-crti koja ga je, smatra, višestruko oštetila. Na samom startu četvrtog seta novi problemi; Spadea osvaja četrvti uzatopni gem te prelazi u vodstvo 2:0 nakon što Ljubičić ne uspijeva ubaciti nijedan jedini prvi servis, ali srećom ekpresno nadoknađuje zaostatak njemu tako svojstvenom bekend dijagonalom pri 30:40. Nizak postotak prvog servisa umalo ga je ponovno koštao kod rezultata 3:3, ali se nekako izvukao te potom sam propustio breknuti protivnika na 5:5.

Odluka pada u tie-breaku jednako neizvjesnom poput cijelog četvrtog seta; Spadea pravi mini-break za 2:0, Ljubo uzvraća s četiri uzastopna poena, Amerikanac smanjuje da bi na 4:4 Ivan ponovno iskazao prisebnost duha te nakon 55 minuta s ukupnih 3:1 izborio plasman u drugo kolo gdje ga čeka Čeh Jan Hernych koji je nakon s nulom izgubljenog prvog seta iznenadio Francuza tuniskog porijekla Marca Gicquela.

1. kolo:
Ljubičić (Hrv, 15) - Spadea (SAD) 6:4, 6:4, 4:6, 7:6(4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!