Vodeni sportovi

Nesuđeni gost splitskog Grand Prixa odlazi u mirovinu

Maja Giljanović • srijeda, 27.06.2007.

29-godišnji Australac (Poljak rodom) Michael Klim nakon 12 godina brojnim uspjesima prožete karijere objavio je kraj te odustajanje od sna da se kao prvi australski plivač plasira na svoje četvrte Olimpijske igre...

"Nastup u Pekingu sljedeće godine bio bi velika stvar i vjerojatno bi mogao učiniti dovoljno da se plasiram u Kinu. To me, međutim, ne zadovoljava: ne mislim se pojaviti i onako rekrativno otplivati samo da se upišem u povijest. Zvuči arogantno možda, ali cilj su mi medalje, svjetski rekordi i uvijek sam sebi govorio budi velik i priznaj da ne možeš više. Eto - priznajem - jednostavno nemam više žara za naporne treninge i stoga je pravo vrijeme za odlazak".

Klimu je, kaže, savjetom puno pomogao 24-godišnji Ian Thorpe koji je lani šokirao javnost prijevremenom mirovinom: "Ian me uvjerio da je ono što osjećam duboko u sebi najbolje, odlazim mirne duše, imao sam veliku karijeru i ne žalim ni za čim", izjavio je šesterostruki osvajač olimpijskih odličja (dva zlata, tri srebra te bronca).

Niz je započeo 1996. godine u Atlanti broncom na 4x100 mješovito, 2000. u Sydneyju je kao član 4x100 i 4x200 slobodno štafeta stigao do najsjajnijih medalja, a u Ateni je nadogradio kolekciju (4x200 mješovito). Također je sedmerostruki svjetski prvak te 1998. proglašen Plivačem godine nakon sedam osvojenih medalja (četiri zlata) na Svjetskom prvenstvu u Perthu.

Pomicao je i granice svjetskih rekorda: 2000. je 100 metara slobodno isplivao za 48.18, oborivši za tri stotinke vrijeme Aleksandra Popova, a 1997. je 100 delfin spustio na 52.15 (dvije godine kasnije je otišao na 51.81).

Još je veći sada žal zbog Klimovog otkaza nastupa na splitskom Zvončacu; Veličanstveni ćelavac svima će nam nedostajati...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!